Hiánypótló könyv a győzelem tudományáról
2019. augusztus 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Stratégia és taktika címmel tanulmánykötetet jelentetett meg a Testnevelési Egyetem. Az elismert szerzők munkáin keresztűl a kötet a győzelem és a siker tudományát vizsgálja a sportban.

Hiánypótló könyv a győzelem tudományáról

A könyvbemutatón Mocsai Lajos, a TE rektora elmondta, hogy a Stratégia és taktika című kiadvány egy trilógia első kötete, amelynek második része a védekezésről és a támadásról, a harmadik pedig a különböző sportágak legfontosabb, győzelmet, illetve sikert hozó algoritmusairól szól majd. Hozzátette: az alapmű lényege, hogy a terminológiai megfogalmazástól, a megfigyelési szempontrendszertől kezdve egészen a végeredményig tartalmazza az alkalmazott és hasznosítandó stratégiai megfontolásokat.

„Nemcsak módszertant tartalmaz a könyv, hanem a sportszakemberek egy szemléletet kapnak belőle arról, miként kell a saját területükön a stratégiai és taktikai gondolkodást megalkotni” – fogalmazott Mocsai Lajos, aki kiemelte: a pszichés teher alatti döntésképes tudás, valamint stratégiai gondolkodás téthelyzetben rendkívül fontos, és meghatározza az eredményességet.

A rektor szerint a könyv ahhoz nyújt segítséget, hogy a teljesítőképes tudást hogyan lehet a taktikai tartalmak végrehajtásával tétkörülmények között kimagasló szinten realizálni és alkalmazni.

Sterbenz Tamás szerkesztő, egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese ismertette, hogy a Stratégia és taktika című könyv formailag egy hat tanulmányból álló kötet, amelyet a szakedzők oktatásában is messzemenően használni fognak. Mint elmondta, az elméleti hátteret egy csapatsport (kosárlabda), egy szellemi sport (sakk) és egy küzdősport (vívás) szemszögéből világították meg.

Hiánypótló könyv a győzelem tudományáról (Sterbenz, Rátgéber)

Sterbenz Tamás a kötet szerkesztője és Rátgéber László, mesterdző, a kötet egyik szerzője 
„A különböző fejezetek megírásához olyan szakembereket kerestünk, akik a gyakorlatban már bizonyítottak, de tudományos vénájuk is van” – jelentette ki Sterbenz Tamás.

Az egyes fejezetek szerzői: Rátgéber László egyetemi adjunktus, kosárlabda-mesteredző, Apró Annamária doktorandusz; Mérő László egyetemi tanár; Kállai Gábor mesteroktató, sakknagymester; Nemcsik Zsolt világbajnok kardvívó, egyetemi oktató; valamint Kovács Katalin egyetemi docens, míg az előszót Magas István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó írta.

Amint elhangzott, a kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával jelenhetett meg.

Forrás: MTI, Testnevelési Egyetem 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!