Tanévnyitó a Testnevelési Egyetemen (galériával)
2019. szeptember 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Beköszöntött az ősz, ami egyet jelent az új tanév kezdetével. Csütörtökön a Testnevelési Egyetem központi épületében került sor az intézmény tanévnyitó ünnepségére.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor ünnepi beszéde nyitotta meg a 2019-2020-as tanévet, majd ezt követően az egyetemi kitüntetések és díjak átadása következett.

Pro Universitate kitüntetést kapott prof. dr. Tóth Miklós, aki 2007 óta a TE Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének a vezetője. Kerezsi Endre-díjban részesült Budainé dr. Csepela Yvette egyetemi docens és Fajtné Thuróczy Zsuzsanna mestertanár, aki versenyzőként és edzőként is ragyogó eredményekkel büszkélkedhet ritmikus gimnasztikában.

Tanévnyitó a Testnevelési Egyetemen

Az évnyitó ünnepség elismerések átadásával kezdődött 

TF Edzői Nívódíjat kapott Kovácshegyi Ferenc mestertanár, mesteredző, aki 1987 óta tagja az Úszás és Vízi Sportok Tanszékének, és aki olimpiai (Darnyi Tamás, Szabó József, Wladár Sándor, Gyurta Dániel) és világbajnok (Hargitay András, Verrasztó Zoltán) úszók edzéseit is irányította.

A Testnevelési Egyetem Szenátusa TF aranygyűrűt adományozott dr. Keresztesi Katalin tanárnőnek, aki 1973 és 2010 között dolgozott a TF-en tudományos munkatársként, majd egyetemi docensként.

Címzetes egyetemi tanári címet kapott dr. Nemes András nyugalmazott egyetemi docens, aki a TF-é mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi és Államtudományi Karának Továbbképző Intézetében folyó sportjogász képzés megindítója és a mai napig aktív oktatója.

Mesteroktató címben részesült Bogárdi István tanár úr, aki 2007-től iskolarendszerű oktatásban a testépítő és fitnesz edző képzés elméleti és gyakorlati ismereteit tanítja. Az idén szeptembertől a Testnevelési Egyetem és a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség között létrejött megállapodás szerint az újonnan beinduló szakedzőképzés vezető oktatójaként is tevékenykedik.

Ezután Bohus Regina III. éves osztatlan tanár szakos hallgatónk, a Pro Facultate díjjal kitüntetett TF Műhely tagjának ének előadása aratott szép sikert, majd Mocsai Lajos rektor úr átadta a habilitációs oklevelet Bartusné dr. Szmodis Mártának, a Magyar Sporttudományi Szemle főszerkesztőjének és dr. Sós Csabának, az Úszás és Vízi Sportok Tanszék vezetőjének, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának.

Tanévnyitó a Testnevelési Egyetemen (Sós Csaba)

Dr. Sós Csaba átveszi habilitációs oklevelét Mocsai Lajos rektortól (Fotó: Vidor Gergely)

Ezután az Európai Egyetemek Bajnokságain kimagaslóan szereplő hallgatóinknak tapsolhattunk: Busa Andrea két aranyérmet, Fésű Lajos Imre, Rohonczi Jenő és Vida Balázs egy-egy aranyérmet, a női sakkcsapat egy ezüstérmet, Hegedüs Bendegúz egy bronzérmet, míg Klement Karmen Zea szintén egy bronzérmet szerzett. A Testnevelési Egyetem ezzel a második legeredményesebb felsőoktatási intézménynek bizonyult az európai rangsorban – a hallgatók Mocsai Lajostól vették át ajándékaikat.

Tanévnyitó a Testnevelési Egyetemen

Hallgatók a TE Athén termében a tanévnyitó alkalmával (Fotó: Vidor Gergely) 

Az ünnepséget az első éves hallgatók fogadalomtétele és egyetemi polgárrá avatása zárta, a hallgatók képviseletében az eskü szövegét Venczel Bálint első éves osztatlan testnevelő-gyógytestnevelő- egészságfejlesztő tanár szakos diák olvasta elő.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!