Az 56-os eseményekre emlékeztünk
2019. október 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Athén teremben szép számú közönség előtt került sor az 1956-os események 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre: hallgatók, oktatók, kollégák, az Öttusa Szövetség vendégei és több külsős érdeklődő is részt vett az eseményen.

Az 56 os eseményekre emlékeztünk

A mintegy félórás műsor változatosan mutatta be az 56-os eseményeket kiváltó okokat, az eseményeket és az ahhoz kapcsolódó érzelmeket. A versek és prózák láncolatát RG, modern, illetve klasszikus táncok és énekek színesítették. A műsort az eseményekről vetített képek egészítették ki, amelyeken az egyetemista felvonulók boldog, bizakodó arcai, a tankok és a koporsók, valamint a szétlőtt Budapest terei és körútjai mellett a hazájukat elhagyó menekülőket is láthattunk. Az idén is volt néhány újdonság a szereplőkben és a műsorszámokban egyaránt.

Idén egy spanyol és egy portugál Erasmus hallgató csatlakozott a megemlékezéshez, akik anyanyelvükön mondtak el az 56-os események hatására írt spanyol és portugál verseket, amit a jelenlévők a háttérben magyarul kivetítve olvashattak. A műsor végén a közönség nagy része meghatottan énekelte el a Himnuszt.

A szokástól eltérően most nem a Szoborkertben, hanem pár kivetített kép segítségével emlékeztünk Hegedűs István és Gérecz Attilára öttusázóra. A Magyar Öttusa Szövetség nevében Pécsi Gábor volt szövetségi kapitány és főtitkár elevenítette fel a sportolók és 56-os hősök rövid életútját. Ezt követően a résztvevők közül többen átsétáltak a Kollégium falához, hogy azt ott elhelyezett emléktáblánál koszorút helyezzenek el. A tábla azt a helyet jelöli, ahonnan a TF-es hallgatók elindultak az október 23-i nagygyúlésre.

Említsük meg a műsor szereplőit: Vers: Bozi András, Laskovics Tímea, Less Dávid, Pekár Attila, Teleki Blanka, Tóth Donát és Tóth Károly, Tánc: Máté Emese, Tóth Mercédesz és Zsadon Fanni Ének: Bozi András és Less Dávid, valamint a háttérben bekapcsolódó többi szereplő.

Az elesettek emlékére a versek alatt elsőéves hallgatók gyújtottak mécseseket.

fotó: Encsi Gábor

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!