Nagyköveti tájékoztató a 2020-as FISU Fórumról
2019. november 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint 20 ország nagykövetségének majd 40 képviselője előtt tartottak prezentációt és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) valamint a Testnevelési Egyetem (TE) vezetői a 2020-as FISU Fórum kapcsán. Az eseménynek a Testnevelési Egyetem ad otthont jövő augusztusban.

A szerdai munkareggelin Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és Dr. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese mellett részt vett Dr. Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

Nagyköveti tájékoztató a 2020 as FISU Fórumról

Fotók: Vidor Gergely 

Az egyetem részéről Dr. Kádár Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője moderálta az összejövetelt, amelyen elsőként Dr. Horváth Zita köszöntőjében hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy magyar felsőoktatás egyik kiemelt intézményében, a Testnevelési Egyetemen köszöntheti a vendégeket. Kiemelte a TE, mint intézmény szimbóluma a kormány és Magyarország elkötelezettségének a sport iránt.

„Azt gondolom, mindezt jól mutatja, hogy próbálunk olyan rendezvényeket Magyarországra hozni, amelyek segítik az egyetemi sport fejlődését. Ennek jegyében kerül megrendezésre a közeljövőben több kisebb esemény mellett a 2024-es Európai Egyetemi Játékok és a 2020-as FISU Fórum is. Céljaink megvalósítása érdekében jelenleg is ezért is dolgozunk a Sportért Felelős Államtitkársággal együttműködve egy a magyar egyetemi sport jövőjét meghatározó, 2030-ig tartó hosszútávú stratégia kidolgozásán.”     

A MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám megköszönte a részvevőknek, hogy elfogadták a meghívást. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, meggyőződése, hogy a Testnevelési Egyetem és a MEFS jó házigazdája lesz a FISU Fórumnak, amely a világszövetség (FISU) egyik legfontosabb eseménye. Emellett az hazai szövetség elnöke a résztvevők figyelmébe ajánlotta a magyar jelöltet, Dr. Székely Mózes MEFS főtitkárt, aki elindul a FISU hamarosan esedékes tisztújításán.

Iglói-Nagy István is köszöntötte a résztvevőket, megemlítve, hogy az elmúlt alig több mint egy évben 250 nagykövetséggel kereste az együttműködést a KKM sportdiplomáciai főosztálya. A minisztérium idén januártól szorosan együttműködik a Testnevelési Egyetemmel, ezzel is segítve az egyetemi, így a magyar sport fejlődését.

Nagyköveti tájékoztató a 2020 as FISU Fórumról (Sterbenz Tamás)

Végül, ezúttal házigazdaként Dr. Sterbenz Tamás a TE általános rektorhelyettese az egyetem névadására – az munkareggelire a Róma teremben került sor és minden terem egy-egy olimpia nevét viseli a TE-n - és múltjára hívta fel a figyelmet, valamint kiemelte, hogy jelenleg Budapest Európa sportfővárosa, így a tradíció mellett a jelen is a sportról szól. Az egyetemi sport azonban a jövő, ezért kell és érdemes vele foglalkozni.

„Meghívunk minden érdeklődőt, diákot, tanárt, edzőt, hogy ismerje meg Európa egyik legrégebbi sportegyetemét. A sport Magyarországon mindig a középpontban áll és ennek fejlődése rajtunk is múlik. Mi a magunk szintén ezért mindent megteszünk. Ezért is költözött ide a kampusz terültére a MEFS és ezért is rendezzük meg közösen a 2020-as FISU Fórumot.”  

Nagyköveti tájékoztató a 2020-as FISU Fórumról (Kádár Judit)

A FISU Fórum 2020 tájékoztatója Dr. Kádár Judit és Dr. Székely Mózes hosszabb bemutató prezentációval zárult. Reméljük, hogy a jelenlévő országok képviselői valóban elviszik sportszeretetünk és hozzáértésünk hírét a világban.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!