Különleges fejlesztés a Testnevelési Egyetemen
2020. február 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Különleges fejlesztést indított el a Testnevelési Egyetem, dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes vezetésével. Ez a projekt kimondottan a síelésre fókuszál, hiszen hazánkban is rendkívül népszerű a sportág, sokan hódolnak a havas hobbinak, azonban ez a remek sport néha sérülésveszélyes is tud lenni. 

„A sísportban elég gyakoriak a térdsérülések, és ezzel a méréssel támpontot tudunk adni profinak és amatőrnek egyaránt – mondta érdeklődésünkre Lacza Zsombor. – Egy lábon kell guggolni, és a műszerünk segítségével megmérjük a mikro-instabilitást, továbbá arra is választ kapunk, hogy mennyire terhelhető a térd, volt-e korábban sérülése vagy sem. Ha a sportolás kapcsán kedvezőtlen eredmény születik, a gyógyulást leginkább elősegítő torna elvégzését tudjuk ajánlani, hogy akinek az adott pillanatban nem feltétlenül alkalmas a térde síelésre, a közeljövőben az legyen. Továbbá az asszimetriát is meg tudjuk állapítani a műszerrel, jelesül azt, hogy valakinek az egyik oldala tizenöt-húsz százalékkal erősebb-e a másiknál.”

Különleges fejlesztés a Testnevelési Egyetemen (Kékesi Márton)

Fotó: MTI

A TE rektorhelyettese hozzátette: éppen most próbálgatnak egy még újabb tesztelést, méghozzá terepen, a mérő műszert a síbakancsban elhelyezve.

„Olimpiai résztvevő síelőnk, Kékesi Márton nemrégiben épült fel térdsérüléséből, és éppen erről a mérési tesztről írja a szakdolgozatát” – osztott meg velünk egy érdekességet Lacza Zsombor.

Gyanítjuk, ez a különleges eljárás nem csupán a Testnevelési Egyetemen lesz közkedvelt ls hasznosítható a közeljövőben.

Különleges fejlesztés a Testnevelési Egyetemen

Fotó: csupasport.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!