Kettős haszon a diákmentori szolgálat
2020. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2017–2018-as tanév óta működik a Testnevelési Egyetemen a diákmentori szolgálat, amelyet – rektori és kancellári döntés után – 2019 őszétől a saját költségvetéséből fedezi az intézmény. A hasznos és sikeres programról Dr. Lőkös Dániellel, az Alumni, Karrier és Speciális Hallgatói Szolgáltatások Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

Kettős haszon a diákmentori szolgálat (Lőkös Dániel)

„Statisztikailag is kimutatható a diákmentori program eredményessége – hangsúlyozta Lőkös Dániel. – Ráadásul kettős haszna van. A felzárkóztatást igénylő hallgatók egyre nagyobb bizalommal fordulnak társaikhoz, különösen az úgynevezett buktatós tantárgyak, így például az anatómia vagy a biokémia kapcsán, a mentorok pedig szakmájuk, hivatásuk terén szereznek munkatapasztalatot.”

Az irodavezető Örömmel újságolta, hogy a mentorált hallgatók visszajelzései nagy segítséget nyújtanak, mert ezáltal a mentorok – egyúttal pedig a Testnevelési Egyetem – bővíthetik a felzárkóztatást igénylő tantárgyak körét és módszereit.

„Folyamatosan növekszik a diákmentori szolgálatot igénybe vevők száma – folytatta Lőkös Dániel. – A pályázati időszakban harminc-negyven volt a programban érdekelt hallgatók száma, a jelenleg zajló tanévben pedig már száz fölött van. Ez is alátámasztja diákmentoraink felkészültségét, rátermettségét, és hadd emeljem ki külön is a járvány idején végzett, illetve még végzendő munkájukat, amelynek tapasztalatait hasznosítjuk a jövőben.”

Kettős haszon a diákmentori szolgálat

A kép illusztráció 

Jelenleg öt diákmentor dolgozik a Testnevelési Egyetemen Fricska Martin hallgató munkatárs koordinálásával, aki az elmúlt években maga is diákmentorként dolgozott, és e szakterületen szerzett tapasztalatait rendszeresen átadja utódainak.

Ami a munkába állást illeti, pályázni kell annak elnyerésére, a bírálat során a tanulmányi előmenetel, a szaktanszék ajánlása, valamint a közösségi szerepvállalás esik latba elsősorban. A diákmentori szolgálatot ösztöndíjrendszer támogatja.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!