Németh Endre: Tóth Bendegúz emlékére
2020. június 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rövidhír a sajtóból: június 4-én, csütörtök délután egy szabadtéri edzésen tragédia történt. A fiatal, mindössze 22 éves Tóth Bendegúz elhunyt a társas erősítő gyakorlatok végrehajtása közben. Edzőtársa épp a hátán vitte, mikor észlelte, hogy elernyed a teste. A társai és az orvosok mindent megtettek, azonban sajnos már nem tudták újraéleszteni. A Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, Németh Endre emlékezik vissza a fiatal birkózóra. 

Mélyen megrendültek a birkózók, a TE közössége, de azok is, akik nem ismerték őt. 22 évesen, nagyon fiatalon távozott közülünk.

Monoron, a József Attila Gimnáziumban érettségizett, itt kezdett el birkózni, majd a Kőbánya SC színeiben versenyzett, 2014-től az ESMTK versenyzője volt. 2014-ben kadet-, 2017-ben U23 Eb-ezüstérmet nyert. A 2018-as Egyetemi Világbajnokságon két ezüstérmet szerzett és ezzel a legeredményesebb magyar versenyző lett. Tóth Bendegúz a felnőtt válogatott keret tagja volt, részt vett a tavalyi világbajnokságon és az idei Európa-bajnokságon is. A szabadfogásúak kapitánya a következőket mondta róla: „Hozzáállása példaértékű, ha ilyen ütemben halad a fejlődése, akkor hamarosan felnőtt világversenyen szerzett érmekkel örvendeztet meg bennünket.”

Bendegúz 2016-ban kezdte meg tanulmányait a Testnevelési Egyetemen, majd fél évet követően átjelentkezett a testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanári képzésre, ahol négy évet végzett el. Tanulmányai során végig tagja volt a birkózó válogatottnak is, de sohasem használta ki a hiányzási lehetőségeit. Szeretett a TE-re bejárni, szerette a csoporttársait, a közösséget.

Németh Endre: Tóth Bendegúz emlékére

Tóth Bendegúz (Forrás: esmtk.hu)

Pozitív életszemlélete, vidámsága sokszor átragadt a többiekre, mindenkihez volt néhány kedves szava. Pedig mire az egyetemre ért, sokszor már túl volt egy reggeli kemény birkózó edzésen, erősítésen vagy éppen futáson. A sportága iránt alázatos, végtelenül szerény sportoló volt. Amikor az egyetemi világbajnokságon nyert két ezüstérmét szerették volna az évfolyamtársai megünnepelni, azzal hárította el, hogy annyi edzés után, amennyit elvégzett, ez csak természetes volt.

Az élet legaprópp dolgait is értékelte, minden kis dolognak tudott örülni, hálás volt, ha valakivel egy jót tudott beszélgetni, akár személyes témákról is. A lánykérés előtt csoporttársaival heteken át beszélgetett, hogyan kérje meg a Margitszigeten barátnője kezét, hogy minden a lehető legemlékezetesebb legyen.

Jó humorú, önzetlen, segítőkész, tisztaszívű ember volt. Élete során, illetve a sportban is mindenért keményen meg kellett küzdenie, de Gombáról, Monor mellől, egy sokgyermekes családból indulva ez számára természetes volt. Küzdött, amikor igazságtalanság érte, még keményebben dolgozott, hogy bebizonyítsa igazát, sohasem kért engedményeket, kiváltságokat az eredményei után.

Kevés szabadideje ellenére is nagyon készült a vizsgákra, bemutatásokra, amelyeket általában kiválóan teljesített. A TF-en nagyon szerette a tánc és a kosárlabda órákat, utóbbinál igazi csapatjátékossá vált, irányította, biztatta is társait. A sok utazás során az utóbbi időben a beatboxolás vált a hobbijává, amelyet magas szintre fejlesztett. A repülőtéri várakozásoknál, a hosszú buszos utazásokon szívesen szórakoztatta csapattársait.

Annak érdekében, hogy szüleit segíthesse, havonta kijárt Németországba is birkózni. 

Elmentél Bendegúz, nagyon fogsz hiányozni! Hiányozni fog a szerénységed, a munka iránti alázatod, a tisztelettudó viselkedésed, a társak iránti empátiád, a jóra, szépre való törekvésed, amely példát mutathatott mindenkinek.

Legyünk minél többen Tóth Bendegúz temetésen, amelyre 2020. június 12-én, pénteken 14:00 órakor kerül sor. A helyszín: Gomba, Rákóczi Ferenc utca 96.

Dr. Németh Endre
Testnevelési Egyetem, Küzdősportok Tanszék, tanszékvezető  

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!