Konferencia a koronavírus-fertőzés élsportra gyakorolt hatásáról
2020. június 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sportoljunk Egészségben! címmel műhelykonferenciát rendezett június 17-én a Testnevelési Egyetem, amelyen Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is részt vett. Az előadások a koronavírus-járvány és az élsport összefüggéseiről, valamint a hatékony védekezésről szóltak. A színvonalas előadásokon és a kerekasztal-beszélgetésen kívül a TE fontos együttműködési megállapodást írt alá a Digitális Jólét Programmal. Emellett eldőlt, hogy augusztus 12. és 15. között az egyetem partnerszervezeteivel közösen (MEFS, DJP) megrendezi az első, így történelmi FISU Digitális Fórumot.

Az elmúlt hónapokban szomorúan tapasztaltuk, hogy a koronavírus-járvány felbecsülhetetlen gazdasági, társadalmi és politikai károkat okozott a világban, így Magyarországon is. A pandémia sajnos az élsportot sem kímélte, aminek szurkolók, sportolók és sportvezetők látták kárát. A nézők nélküli mérkőzések látványa, a félbeszakított vagy befejezettnek nyilvánított bajnokságok, az elhalasztott sportrendezvények és világesemények mind a járvány nem kívánt következményei.

Most azonban úgy tűnik, talán visszavehetünk valamit abból, amit a járvány elvett tőlünk – a sport terén is. Az utóbbi időben számos kezdeményezés irányult arra, hogy jobban megértsük a vírus élsportra és az élsportolókra gyakorolt hatását, és – tudományos kutatások segítségével – lerakjuk a hatékony védekezés alapjait. Ennek szellemében zajlott – természetesen a járványügyi ajánlásokat figyelembe véve – a Sportoljunk Egészségben! elnevezésű műhelykonferencia a Testnevelési Egyetem Athén előadótermében.

A közönség soraiban ismerős arcok bukkantak fel: Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, a junior és a felnőtt öttusázók szövetségi kapitánya, illetve Ludvig Zsolt, a röplabdaszövetség főtitkára, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya is jelen volt a rendezvényen. Örömmel nyugtáztuk, hogy szép számmal jelentek meg TE-s tanárok és diákok, továbbá tizenkét hazai sportági szakszövetség képviselői is ott ültek az egyetem legnagyobb auditóriumában.

A konferenciát Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora nyitotta meg. Rövid beszédében felvázolta azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolásával közelebb juthatunk a koronavírus és az élsport összefüggéseinek pontosabb megértéséhez.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Mocsai Lajos)

„Számos érdekes kérdés vetődik fel, amelyre mindannyian választ szeretnénk kapni. Többek között azt lenne jó megtudnunk, hogy a megfertőződést követően valóban kialakul-e a védettség a sportolókban, vagy azzal kell számolniuk, hogy bármikor újra elkaphatják a vírust. Szintén felmerül a kérdés, van-e olyan igazoltan működő szűrési rendszer és technológia, amelynek segítségével folyamatosan követni tudjuk a fertőzésen átesett élsportolók állapotát, így biztosítva kockázatmentes felkészülésüket a nagy versenyekre.”

Ezt követően Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős államtitkára szólalt fel, aki örömmel nyugtázta, hogy egyetemünk kiemelt szerepet játszik a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Szabó Tünde)

„A pandémia megjelenésével felerősödött a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fontossága. A magyar kormány pontosan ezért törekedett arra, hogy – a körülménykehez képest szabadon – a karantén idején is biztosítani tudja a magyar állampolgárok sportolását. Ami az élsportolókat illeti, igyekeztünk felmérni, a járvány miképpen hatott az életükre. A kérdőíveket most dolgozzuk fel, kíváncsian várjuk az eredményeket. Összességében jól alkalmazkodtunk a megváltozott helyzethez, amit a digitális edzés és testnevelés megjelenése is bizonyít.” 

A konferencia folytatásaként Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára a FISU Digitális Fórum 2020 kapcsán tett fontos bejelentést.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Székely Mózes)

„A járványügyi helyzet a nemzetközi egyetemi sportéletet is kedvezőtlenül érintette. Mint ismert, az egyetemi sport világszövetségének fórumát idén augusztusban rendezték volna Budapesten, ám a pandémia miatt nem tarhatjuk meg hagyományos formában. Szerencsére a Digitális Jólét Program és a Testnevelési Egyetem segítségével sikerült a kibertérbe terelnünk a fórumot, aminek köszönhetően augusztus 12. és 14. között online formában tarjuk meg a világeseményt.”

Az együttműködést megpecsételendő a TE, a MEFS és a DJP képviselői megállapodást írtak alá, majd Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője beszélt röviden az együttműködés fontosságáról, amelyből – digitális műhelyek létrehozásán keresztül – intézményünk is sokat nyerhet a jövőben.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Gál András Levente, Mocsai Lajos)

Az előadók közül elsőként Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese szólalt fel, aki ismertette az általa irányított kutatás főbb eredményeit és tanulságait. Mint arról korábban beszámoltunk, a szakember vezette kutatócsoport fejlesztette ki azt a vérplazmaterápiát, amelynek lényege, hogy a koronavírus fertőzésből felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség kezelésére.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Lacza Zsombor)

A kitűnő szakember előadásában kiemelte, hogy a megfertőződés tekintetében az élsportolók kiemelten veszélyeztetettek, különösen azok, akik évente több nemzetközi megméretésen is indulnak. A februárban és márciusban nemzetközi versenyeken, illetve edzőtáborban részt vett magyar élsportolók 11 százaléka kapta el a koronavírust, ami meglehetősen ijesztő arány. Hozzátette, hogy az átfertőződöttség az úszók körében volt a legnagyobb, továbbá 29 élsportolóból mindössze egyben alakult ki tartós immunitás. Beszéde végén arra kérte a hallgatóságot, hogy egyperces néma felállással adózzanak a nemrég elhunyt TE-s hallgató, Tóth Bendegúz előtt, aki korábban átesett a fertőzésen.

Prof. Dr. Radák Zsolt, a TE Doktori Iskola vezetőjének előadásában a vírusfertőzés sportteljesítményre tett hatásait elemezte. A szakember aláhúzta, hogy bár az élsportolók fertőzésnek kitettsége valóban nagyobb az átlagnál, szervezetük jóval gyorsabban regenerálódik. Ugyanakkor figyelmeztetett, továbbra sem tudjuk pontosan, hogy a Covid-19 vírus okozta betegség pontosan hogyan befolyásolja teljesítményüket.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Radák Zsolt)

Dr. Juhász Attila orvosi mikrobiológiai szakorvos A védekezés a legjobb támadás című előadásában – többek között – kitért arra, hogy a laboratóriumban elvégzett szűrővizsgálatok jóval megbízhatóbbak, mint a gyorstesztek. Előadásából az is kiderült, hogy a fertőzés következtében kifejlődő ellenanyag – jóllehet nem mindig kimutatható módon – akár több hónapig is jelen van a sportolók szervezetében.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Juhász Attilas)

A tudományos kutatásokat bemutató előadásokat Dr. Szelid Zsolt sportkardiológus, a TE Sport- és Egészségtudományi Intézetének vezetője zárta, aki beszédében rámutatott a Covid-19 vírus szívre gyakorolt káros hatásaira. Ezen felül hangsúlyozta, hogy a látvány-csapatsportágakban – különösen a labdarúgóknál – kiemelten fontos a játékosok rendszeres tesztelése, ahogyan azt a Magyar Labdarúgó-szövetség is teszi az NB I-es csapatok körében. A nemzetközi protokoll értelmében a fertőzött játékosok azonnali karanténba helyezése teremtheti meg az esélyt arra, hogy a bajnokságokat zavartalanul bonyolítsák le.

Sikeres volt a Koronavírus-fertőzés hatása az élsportra elnevezésű konferencia (Szelid Zsolt)

A konferencia végül kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyen a meghívott előadók a hallgatóság kérdéseire igyekeztek válaszolni.

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!