Radák Zsolt: Kevés Nobel-díjas van, aki nem mozog!
2020. október 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem három oktatója, vezető kutatója is előad a 2020. október 20-án kezdődött, hétnapos, de november közepéig az online térben zajló igen rangos IV. World Conference on Exercise Medicine konferencián. Dr. Berkes István és Dr. Lacza Zsombor későbbi időpontban tartja meg előadását a maláj szervezésében megvalósuló eseményen, Prof. Dr. Radák Zsolt azonban rögtön a nyitónapon megtartotta. 

A Sportorvosi Világkonferencia Kuala Lumpurban került volna megrendezésre a maláj hercegnő és az ország Egészségügyi Minisztériumának jelentős támogatásával. A koronavírus-járvány miatt azonban a többezres résztvevői kör, köztük számos magyar érdeklődő, ezekbe a napokban online hallgathatják a konferenciát, amelynek témái nem feltétlenül a világjárvánnyal kapcsolatosak.

A TE számára komoly elismerés, hogy három oktatóját is felkérték a szervezők. Természetesen az intézmény tudományos rektorhelyettese, Dr. Lacza Zsombor a COVID19 elleni plazmaterápiás kutatás kapcsán ad elő, de a WCEM vezetőségében is helyet foglaló, nemrégiben a Testnevelési Egyetemen professor emeritus címet kiérdemlő, Dr. Berkes István fő témájáról, a sportsérülésekről beszél majd. .   

Radák Zsolt: Kevés Nobel-díjas van, aki nem mozog!

A Testnevelési Egyetem Sporttudományok Doktori Iskolájának vezetője, Dr. Radák Zsolt

Radák Zsolt a testedzés és az agyműködés, tehát fő kutatási területének tapasztalatait összegezte keddi előadásában.  

„Nagyjából mindenki tudja, hogy milyen kedvező élettani hatása van a mozgásnak. Tudjuk, de mégsem kellőképpen. Ismert, miként hat és segíti az izomzatot és a keringési rendszert a mozgás, de az már kevéssé ismert, hogy az idegrendszerre nézve is hasonlóan kedvező. Erről a tényről kevés tudásunk van, kevesebb kutatás beszél.”

Pedig, teszi hozzá Radák Zsolt, a mozgásnélküli életmód nem csak az izmot, hanem az idegi tevékenységet is sorvasztja.

„Az evolúció során egyértelmű kapcsolat alakult ki a fizikai aktivitás és az agymérete között. Időseknél már kutatással alátámasztott tény, hogy hathetes edzés hatására az agynak az a része, ami felelős a memóriáért, konkrétan a hippokampusz mérete növekedett. Azt is tudjuk, hogy az Alzheimer-kór legnagyobb rizikófaktora a fizikai és szellemi inaktivitás és azt is, hogy a mozgás oldja a depressziót és javítja a memóriát, segíti a tanulási folyamatokat. Tudjuk, de nem elterjedt ez az ismeret.”

Arra a felvetésre, hogy akkor egy-egy élsportolóból miért nem lesz akadémikus, Radák Zsolt így válaszolt.

„Egyszer egy konferencián ezt megkérdezték tőlem, amire azt válaszoltam, hogy a mozgás támogatja, de nem váltja ki a tanulást.

Elég kevés Nobel-díjas van, aki nem mozog, de mozgásra nem lehet Nobel-díjat kapni!

Szent-Györgyi Albert tudta mindezt, már a 30-as 40-es években is! A legszebb példa az övé, mert a szegedi laboratóriumba csak olyan kollégákat vett fel, akik sportoltak és délutánonként a biokémiai labor tagjainak röplabdázniuk kellett. A labdajáték már a csapatépítés miatt is fontos. Ő tisztában volt ezzel, akkor, amikor ez a fogalom még nem is létezett. Egyszer felszaladt a Parlamentbe más témában, ahol elmondta, ahogy enni és inni sem lehet három napra előre, úgy mozogni sem! Egyébként 80 éves koráig úszott.”

Radák Zsolt ettől az életkortól még messze van, de teniszezik és evez, ám most egy komolyabb Achilles-ín sérülés miatt inkább csak kondizik.  

Azonban a konferenciára visszakanyarodva még elmondta, remek érzés, hogy az esemény egyik főszervezője az a Dr. Chen Lee, akinek PhD-témavezetője, Mészáros János professzor úr volt itt a Testnevelési Egyetemen. A konferencia második napjának témája a testmozgás hatása a rák kialakulására. Fajsúlyos téma ez is, éppen ezért is fontos a jelentős intézményi jelenlét az online konferencián.

Mint arról korábban beszámoltunk, az V. World Conference on Exercise Medicine eseménynek a tervek szerint 2021-ben Magyarország, azon belül a Testnevelési Egyetem ad otthont.  

Mezei Dániel

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!