Webkonferencia a koronavírusról, nem csak a sportolókért
2020. október 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Webkonferencia-sorozat indul október 26-án 18 órától a Microsoft Teams felületen, amelynek témája a COVID utáni visszatérés a sportba. A rendkívül fontos és hasznos kezdeményezés elsősorban természetesen a sporttal kapcsolatos, de a konferencián szerzett tapasztalatok voltaképpen átültethetők a civil életbe.

„Tagja vagyok az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA orvosi bizottságának, s azon belül létrehoztuk a COVID-bizottságot, amelynek fő feladata a tesztelési ütemezés meghatározása – mondta megkeresésünkre a webkonferencia egyik megálmodója, Dr. Szelid Zsolt, a Testnevelési Egyetem sportkardiológusa.

Európa legtöbb országában, így idehaza is zajlik a labdarúgóélet a szigorú szabályok és előírások betartásával, amihez mi is hozzájárulunk munkánkkal, és most újabb fontos lépcsőfokhoz érkeztünk. Mivel számos élsportoló pozitív tesztet produkál, meg kell határoznunk, hogy mikor, milyen feltételek mellett térhet vissza csapattársai közé, no meg a saját egészségi állapotának megőrzését is maximálisan figyelembe kell vennünk.

Az lenne a legnagyobb tragédia, ha egy fertőzésen és karanténon áteső, immár fertőzésmentes sportoló a pályára visszatérve elhunyna a COVID szövődményeiben. Ezt kell megelőznünk!”

Webkonferencia a koronavírusról, nem csak a sportolókért

A kép forrása: www.dvtk.eu

Hozzátette: jelenleg nagy a bizonytalanság az orvosok, az edzők és a szülők körében, hogy milyen teszteket, vizsgálatokat kell elvégezni egy-egy versenyző biztonságos „visszaengedése” előtt, ezért is lesz kiemelt fontosságú a hétfőn induló webkonferencia-sorozat.

„Szakemberekkel, csapatorvosokkal karöltve tájékoztatást adunk az eddigi tapasztalatokról, s felhívjuk a figyelmet a COVID után sportolás biztonságba ágyazására, no meg a megelőzés fontosságára. Én magam is sok fiatalt vizsgálok, akik átestek már a fertőzésen, ezért is szeretném elérni, hogy a webkonferencián más, ehhez hasonló esetek szóba kerüljenek, természetesen név nélkül. Milyen eseteket vizsgáltak a kollégák? Mikor milyen döntéseket hoztak? Nagyon fontos kérdésekre keressük a választ, és az egymástól kapott információk révén mi is okosabbak, tapasztaltabbak leszünk.”

A webkonferenciára jelentkezni Horváth Zsófiánál lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A labdarúgó-mérkőzésekhez is kapcsolódó friss hír, hogy a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint október 23-tól, tehát már ezen a hétvégén kötelező lesz a szabadtéri rendezvényeken, a sportrendezvényeken is a maszkviselet. Ha ez elmarad, a rendezőt megbüntetik, és azt is, aki nem hordja. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!