Lacza Zsombor: Ha mindenki maszkot hordana, nem volna járvány!
2020. október 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesét, Dr. Lacza Zsombort kérdeztük a koronavírus-járvány alakulásáról, a védekezés legfontosabb elemeiről és az egyre fokozódó helyzetben a terápiás lehetőségekről. A kutatóorvos Dr Lacza Zsombor – még csütörtökön, tehát a kormányzati szigorítás bejelentése előtt – nem kertelt, egyszerűen butaságnak nevezete, ha valaki nem hordja a maszkot.

Hétfőn a Testnevelési Egyetem szervezésében egy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatos tájékoztató webkonferencia-sorozat kezdődött. Hogy sikerült az első alkalom?

Igazán jól! A TE szervezésében elindult, elsősorban sportági vezetőknek és edzőknek, sportorvosoknak, csapatorvosoknak szóló sorozat első estjének az online felületen 50 feletti érdeklődő hallgatója volt. Az nyitóest a koronavírus-fertőzöttek sportba való visszatérésről szólt, amelyről négy sportorvos beszélt különböző aspektusból. Előtte is azt gondoltam, hogy ez egy fontos és hasznos kezdeményezés, de látva az érdeklődést, ez be is igazolódott. Most rajtunk, a szervezőkön a sor, hogy a következő, várhatóan 2-3 hét múlva esedékes összejövetelre újabb erős témát és előadókat találjunk.

Nem lehetséges, hogy a hallgatók egy jelentős részének, de összességében sokaknak lehetne egy hasonló webináriumot tartani, miért viseljünk maszkot, amikor csak lehetséges címmel? 

Bízom abban, elég, ha csak sokszor elmondjuk nekik, hogy hordják a maszkot. A helyzet roppant egyszerű, ezt mindenkinek meg kell értenie: Ha mindenki maszkot viselne, nem lenne járvány! Vírus lenne, mert itt-ott túlélne, de tömeges fertőzés nem alakulna ki. Azért kell maszkot viselni, hogy csökkentsük a kontaktusok számát. 

Tehát az intézmény területén az étkezést kivéve mindenkinek maszkot szükséges, sőt kötelező viselnie? 

Igen, ez közös érdekünk.

Hogy áll most a koronavírus-járvány Magyarországon?

Sok már a beteg, de még mindig felfutóban van a járvány. A számok alulmértek, mert nem mindenkiről tudunk, aki pozitív lett, de a halálozások száma sajnos nyilvánvaló. Orvos kollégáim mondják, hogy a kórházakban az előre választható műtéteket lemondják a páciensek, így azok az osztályok kezdenek kiürülni, miközben a COVID-osztályokon egyre több a beteg. Persze közben tudjuk, hogy nem lehet lezárni az országot, mert akkor az okoz jelentős kárt. Tehát marad a fegyelmezettség és mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy ebből a nehéz helyzetből kiverekedjük magunkat. Ha máképp nem megy, akkor maszkviseléssel.  Butaság mindezt nem figyelembe venni. 

Lacza Zsombor: Ha mindenki maszkot hordana, nem volna járvány!

Dr. Lacza Zsombor a júniusi koronavírus műhelykonferencián a TE Athén termében ad elő (Fotó: Vidor Gergely)

Miként alakul a vérplazma-terápiával kapcsolatos munka?

A számokból azt látjuk, hogy a terápia hatásos. Innentől fogva a feladat még nagyobb, mert elérhetővé kell tenni mindenki számára. Tehát nagyon sok donorra van szükség, mert ugyan javultak a számok, de így is 10 emberből csak minden ötödik alkalmas arra, hogy plazmát tudjunk venni tőle. Nagyon sok jelentkezőre van szükség, amihez fejleszteni kell a kiszolgálás minőségét és a személyzet létszámát is. Ezen dolgozunk. Aki tehát tud donorokról, de még jobb, ha csoportos donorokról, az jelezze számunkra a +36 70 363 8768-as telefonszámon. A munkahelyi, sportegyesületi és egyetemi donorációk igen sikeresek voltak. A Semmelweis Egyetem felajánlásából, az ottani három alkalom 129 jelentkezőjének vérplazmája majdnem felerészben alkalmas volt a terápiára. Persze ez kiugróan jó szám. 

A kórházak részéről mekkora az igény a vérplazma-készítmény iránt?

Összehasonlításul, az első hullám során hetente egy-két adag plazmát kértek be tőlünk a COVID19 centrumok, most heti ötvenet. Ez jelentős különbség! Sajnos örülünk, ha húszat tudunk adni.

Mit gondol, meddig kell most együtt élnünk a koronavírussal?

Nehéz jósolgatni. A legnagyobb ígéret most már a gyógyszerekben van. A Remdesivir már kapható Magyarországon, ami egyébként plazmával kombinálható. Már vannak és lesznek még olyan készítmények, amelyekkel a betegeket hatékonyabban tudjuk kezelni. A másik fontos elem jelenleg, hogy tudjuk, miként lehet elkerülni a fertőzést, tehát bármi is a szabályozás, azt be kell tartani. Ezzel tudunk példát mutatni a többieknek, és saját magunkat is így védjük meg legjobban a fertőzéstől.

Mezei Dániel    

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!