Koronavírus után, szakfejlesztés előtt
2020. december 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sportnyelven szólva: két hetet kellett kihagynia a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettesének, Dr. habil. Sterbenz Tamásnak a napi munkából. Azonban nem csupán emiatt volt említést érdemlő az elmúlt időszak az Egyetem számára, mivel a MAB Akkreditáció folyamata és a tervezett szakfejlesztés nagy jelentőségű esemény, oktató és hallgató számára egyaránt. 

Amikor valaki bejön a Testnevelési Egyetemre, úgy tűnik, mintha megállt volna az élet, miközben a Rektori Hivatalban és az intézmény több területén komoly munka folyik. Azonban, ha jól tudom, egy hosszabb időszakot ki kellett hagynia, miért?  

A klasszikus 12-14 napot töltöttem otthon. Sokat járok kosárlabda-mérkőzésre, edzésre és amikor rosszul éreztem magam, rögtön teszteltek. Kiderült, hogy koronavírusos vagyok és mindez egybeesett a MAB akkreditáció napjával, így a második összegző napot már otthonról éltem meg. Utána rosszabbul is lettem, nagyon fáradékonnyá váltam, öt-hat napig fájdalmaim és lázam is volt. Nem volt kellemes, de most már negatív leletem van és közben rengeteg pozitív folyamat zajlik az Egyetemen.

Koronavírus után szakfejlesztés előtt (Sterbenz Tamás)

Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese (Fotó: Vidor Gergely)   

A MAB Akkreditáció folyamatát a Testnevelési Egyetem egyik rektorhelyetteseként – miközben a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Plénumának tagja és a MAB Sporttudományi Bizottságának vezetője – miként értékeli?

Az intézmény akkreditációk mindig a MAB Plénum elé kerülnek. Ezt ebben az esetben érintettségem okán nem fogom látni, de ez mindig fajsúlyos folyamat. Természetesen a visszhangokat hallom, ami bizakodással tölt el. Tudom, hogy kollégáimmal egy jó évet foglalkoztunk, komolyan készültünk az akkreditációra, de ezt más is észrevette, úgy gondolom. Bármi lesz az eredmény elmondhatom, hogy az európai oktatási sztenderdeken alapuló, valóban előremutató megbeszéléseken vehettünk részt, így sokat profitáltunk ebből a pár napból. 

Az Egyetem vezetősége, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor úr irányításával új szakstruktúra kidolgozásán fáradozik, amelynek egyeztetése most történik. Milyen a megítélése a tervezett programnak?

A Rektori Konferencián belül a bolognai folyamat revíziója zajlik. Ennek kapcsán a Sporttudományi Bizottságnak készült egy javaslata, ami az egész hazai sporttudományi képzést megújítaná, szélesítené. Alapképzésekben, mesterképzésekben és az osztatlan tanárképzésben is jó értelemben vett változást, bővülést tervezünk. A munka most indul és az összkép egyelőre kedvező, mert amit a Testnevelési Egyetem önállósága és fejlesztése ígér, az ebben az önálló szakstruktúrában megtestesül.

Mi ez pontosan? 

Az Egyetem fejlesztése több hallgatót céloz meg és szélesebb képzési palettát hozhat létre. Néhány szakirányú továbbképzésünk mesterképzést igényel, miközben van amiből önálló alapszakot is szeretnénk indítani. Ezzel kapcsolatban Mocsai Lajos rektor úrral ma voltunk Prof. Dr. Bódis József államtitkár úrnál és helyettesénél, Dr. Hankó Balázsnál. A megbeszélés előremutató volt, de a folyamat – ahogy említettem – most kezdődött.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!