Sakkolimpia Budapesten, Szellemi Sportok Kutatóközpont a TE-n
2020. december 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Számos remek, a hazai sakkélet fellendítését és a szellemi sportok népszerűsítését elősegítő hazai vonatkozású eseményről számolhatunk be. Mint ismert, a nemzetközi sakkszövetség (FIDE) döntése értelmében 2024-ben Budapest rendezheti a sakkolimpiát, nemrég pedig a Testnevelési Egyetem megalakult a Szellemi Sportok Kutatóközpontja. Szintén idevágó hír, hogy jövő év januárjában – egy online esemény keretében – átveszi díszdoktori címét Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, aki egyetemünktől idén kapta a megtisztelő kitüntetést.

A kutatóműhely megalakulása kapcsán, a múlt héten rendezett összejövetelen felszólalt Dr. Dúró Zsuzsanna, a kutatóközpont nemrég megválasztott tudományos munkatársa, illetve Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese. Az eseményen részt vett. Prof. Dr. Mérő László és három az Egyetemhez kötődő sakknagymester: Kállai Gábor, Horváth József és Medvegy Zoltán PhD-hallgató.  

Sakkolimpia Budapesten, Szellemi Sportok Kutatóközpont a TE-n

A sakksportot újra nagyon népszerűvé tévő The Queen’s Gambit című sorozat egy jelente (Forrás: Netflix) 

Beszédében Dúró Zsuzsanna tehetségfejlesztési szakértő elmondta, rendkívül örül a felkérésnek, hiszen már hosszú ideje kutatja a sakkoktatás képességfejlesztő hatásait. Felszólalásában utalt Polgár Judit óvodai és iskolai sakkoktatást segítő, Sakkpalota című tankönyv- és munkafüzet-sorozatára, amely 2013-tól az általános iskolákban önálló tantárgyként válaszható képességfejlesztő sakk oktatását segíti elő. Dúró Zsuzsanna a képességfejlesztő oktatási programot kísérő, 30-60 órás akkreditált pedagógus továbbképzéseket szeretné erősíteni a jövőben, hogy korán be tudják vonni a gyerekeket a szellemi sportokba. Azt is hangsúlyozta, hogy évente egy-egy nagyobb volumenű kiadvánnyal bővítenék a már meglévő publikációk számát. A kiadvány a kutatóműhelyben megvalósítandó kutatások eredményeiről számol be. Ezen kívül a kutatóközpont alapvető feladatai között szerepel konferenciák és workshopok szervezése, aminek célja, hogy bővítsék a műhely nemzetközi kapcsolatrendszerét.

Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, hogy a kutatóközpont munkájának részeként 2021-től erősíteni szeretnék a sakkedzőképzést az egyetemen, de a műhely legfontosabb feladatának a szellemi sportokkal kapcsolatos kutatások végzését jelölte meg. A kutatóközpont egyik fő partnere a TFSE szellemi sportok szakosztálya, amelyben Varga Klára és Sármási Péter vezetésével sok gyermeket is oktatnak. A cél, hogy a jövőben több egyetemi hallgató szeressen sakkozni, bridzsezni vagy gózni. A másik fő stratégiai partner a Magyar Sakkszövetség, amelynek oktatási-kutatási bizottságában helyet kapott Dr. Sterbenz Tamás, Misetáné Dr. Burján Anita és Font Gusztáv.

Azonban nem csupán a sakk kerül majd a Kutatóközpont látókörébe, mert a bridzs, a go, a dáma és a kínai sakk is a szellemi sportok kiemelkedő játéka, ezért a velük való foglalkozást, a sportágak fejlesztésének lehetőségét az Egyetem fontosnak tartja.  

Elhangzott, hogy a kutatási projekteket egyrészt OTKA-pályázatból finanszíroznák, de a TE vezetésével alakulnak azok a kutatási projektek, amelyek a szellemi sportok mellett a mozgásos sportágak strtégiai ls taktikai gondolkodását vizsgálják. A cél, hogy a sakkot és a többi szellemi sportot, így a bridzset és a gót is elfogadtassák a hazai sportszerető közönséggel.    

A műhely legfontosabb kutatási területei és projektjei között szerepel a szellemi sportok képességfejlesztő hatásának vizsgálata, az emberi döntéshozatal sajátosságainak tanulmányozása, a sakkozók mentális egészségének kutatása, valamint a stratégiai és taktikai gondolkodás törvényszerűségeinek pontosabb megismerése. A kutatási feladatok mellett a központ nagy súlyt fektet a kapcsolatépítésre a nemzetközi sakkszövetséggel (FIDE).   

Következő lépésként a Kutatóközpont a Magyar Bridzs-, illetve a Gószövetség képviselőivel tart megbeszélést.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!