A magyar sport „kezdőköre” a Testnevelési Egyetem
2020. december 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Európa egyik legrégebbi sporttal és testkultúrával foglalkozó egyeteme a Testnevelési Egyetem. Az elmúlt években folyamatosan bővülő intézmény a magyar sport szellemi központja, kezdőköre, amely testnevelőket éppúgy képez, mint rekreációs szakembereket. Az Egyetem ereje pont abban rejlik – mondta el kérdésünkre Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos -, hogy jövőt kínál azoknak a fiataloknak, akik életpályájukat a sporton belül képzelik el. 

Az elmúlt hónapokban, tavasszal és ősszel, a koronavírus-járvány mennyire nehezítette meg a Testnevelési Egyetemen a mindennapokat?

Alapvetően gyakorlati egyetem vagyunk, így természetesen hiányoznak a kontaktórák, de az oktatás rendben zajlik, nem érkezik hozzánk panasz a hallgatók részéről. A tavaszi járványidőszakban már felkészültünk a távoktatásra, a felületeink megfelelően működnek és a hallgatók színvonalas oktatásban részesülnek most is. Készültünk a második hullámra és a tanév kezdetén ennek jegyében a gyakorlati képzést előrehoztuk az első hetekre, így jelenleg már csak elméleti képzés zajlik távoktatási formában.  Mindannyiunk nevében mondhatom, nagyon bízom benne, hogy a Testnevelési Egyetemre most jelentkező hallgatóknak jövő ősszel már nem kell ezzel a helyzettel megküzdeniük, mert egyetemünk kimondottan jó hangulatú, kellemes létesítmény Buda szívében, ahova öröm bejárni.   

A magyar sport „kezdőköre” a Testnevelési Egyetem (Mocsai Lajos)

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora az új Központi épület teraszán (Fotó: Vidor Gergely)   

Nemrég adták át a Testnevelési Egyetem új Központi épületét, de az építkezés – ha jól látjuk –  tovább folytatódik?

Igen, megújultak az oktatási tereink, modern és világos épületben tanulhatnak a hallgatók és oktathatnak kollégáim.  A Testnevelési Egyetem azonban egy kultúrterület számára épít létesítményeket, a minőségi képzés érdekében. Ez a munka elkezdődött, de hamarosan az új könyvtárépület átadásával folytatódik és a Csörsz utcai létesítmények építése is folyamatban van. Van még munka bőven, de a központi helyeken ősztől teljes nyugalom lesz. Fontos látni, hogy napjainkban ezt a gyakorlati képzést, amely a TE-n zajlik, csak rendkívül összetett térben lehet magas színvonalon oktatni, mi pedig újra a világ legjobb egyetemi közé akarunk tartozni. Kimondottan széles az oktatási palettánk, erről minden érdeklődő meggyőződhet a tf.hu oldal felvételi menüpontjában. Erre most nem térnék ki, mert a testnevelőtanár képzés éppoly fontos a szívemnek, mint az edzőképzés. Azonban a szakstruktúránkban lesznek változások, az Egyetem folyamatos fejlesztésén dolgozunk kollégáimmal. Van, amiről még nem beszélhetek, azonban van, ami az elmúlt esztendőkhöz képest már változás. A rekreáció és a sportszervezés szakokat külön indítjuk a következő tanévtől, válaszul arra, hogy a szabadidősport az egyik legdinamikusabban fejlődő, munkahelyeket, valamint komoly bevételeket teremtő terület a sporton belül. Ennek megfelelő színvonalú lesz a Testnevelési Egyetem képzése is.

Azok a hallgatók, akik versenyszerűen vagy komolyabban sportolnak, milyen támogatásra számíthatnak az Egyetem részéről? 

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy soha nem tapasztalt módon tudom képviselni a sportoló- illetve a testkultúra különböző területein tevékenykedő hallgatók érdekeit. A Testnevelési Egyetem rektoraként, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökeként, továbbá a Magyar Rektori Konferencia társelnökeként pontosan látom a folyamatokat és tudok érdemi javaslatokat tenni azért, hogy ők a megfelelő színvonalú oktatás mellett a lehető legtöbb támogatást kapják. Ez közös érdekünk. Emellett a Testnevelési Egyetemnek kiváló szakmai kapcsolata van szinte az összes jelentősebb hazai sportági szakszövetséggel és a TFSE egy dinamikusan fejlődő, újra a régi fényéhez közelítő egyesület. Úgy látom, hogy a világ sportjában elinduló folyamatok az egyetemi sport megerősödését fogják hozni, amiben a Testnevelési Egyetem élen kíván járni.

Általában az itt végzett hallgatók jó szívvel emlékeznek az Egyetemen töltött évekre, miért?

A TF, ma már TE, mindig jó hely volt. Mint az egyik legrégebben itt dolgozó oktató, ezt bátran ki merem jelenteni. Talán azért, mert a múltban is, most is kiváló szakemberek oktatnak nálunk. Sportpedagógusok, edzőnagyságok, olyan kollégák, akikre fel lehet nézni. Nem szeretnék senkit külön kiemelni, de ha pár nevet meg kell említenem, akkor Prof. Dr. Sós Csabát, az úszóválogatott szövetségi kapitányát vagy éppen általános rektorhelyettesünket, a remek kosárlabda-szakember Dr. habil. Sterbenz Tamást említeném. Sorolhatnám még a neveket, de nem ez a fontos. A lényeg abban rejlik, hogy mi magunk is szeretnénk, hogy a magyar sport eredményessége, egészségmegőrző szerepe magas színvonalú legyen, és megfelelő szakemberek dolgozzanak az iskolai testnevelő óráktól kezdve, az edzőtermeken keresztül a sípályákig mindenhol. Ez egy közös ügy, a mi ügyünk.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!