Beszélgetés Molnár Zoltánnal, a MET elnökével
2020. december 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Perényi Szilvia megszervezte, Molnár Zoltán pedig igent mondott, így online beszélgetés keretében Farkas Panka és Horváth Kristóf közelebbről is megismerhette a Magyar Edzők Társaságának elnökét, sportvezetőt. Az alábbiakban a Testnevelési Egyetem két harmadéves hallgatójának beszámolóját olvashatják.

Beszélgetés Molnár Zoltánnal, a MET elnökével

(kép: MET)

Mi, harmadéves sportszervező szakos hallgatók szerdán újabb remek sportszervező szakemberrel ismerkedhetünk meg szakmai gyakorlat keretében. Dr. Perényi Szilvia tanárnő rendre neves vendégeket hív meg óráinkra, például Deutsch Pétert, az MTK elnökségi tagját, vagy mint legutóbb Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaságának (MET) elnökét.

A sportvezető 1955-ben született Nyírbátorban. Fiatalon tehetséges atléta volt, különösen közép- és hosszútávfutásban, felvételt nyert a Központi Sportiskolába (KSI), és természetesen a Testnevelési Főiskolán is tanult. Elmesélte, hogy abban az időben nem volt egyszerű elindulni az edzői pályán, mert nem csupán egy képzés kellett hozzá. Előbb gyakorlóedzővé kellett válni, majd továbbképzések és tanfolyamok elvégzése vezetett az edzői, illetve szakedzői státusz felé.

Atlétaedzőként végzett, néhány évig ezt a posztot töltötte be különböző egyesületeknél, szervezői képességei már fiatalon kiemelkedtek. 1984-ben a Népstadion és Intézményei (NSI) intézményvezető helyettese, 1986-ban intézményvezetője, 1991-ben főigazgatója lett, és egészen 2001-ig töltötte be ezt a pozíciót. Ezt követően a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB) töltött be különböző posztokat, ügyvezető igazgatóvá, majd főtitkárrá választották hazánk legfontosabb sportszervezeténél. Azóta már második elnöki periódusát tölti a Magyar Edzők Társasága élén, bár bevallása szerint ez már inkább szerelem, mint munka.

S hogy mire a legbüszkébb? Nos, arra, hogy tíz olimpián (nyári és téli) vehetett részt a magyar csapat technikai vezetőjeként, erről a rendkívül fontos szerepkörről kaptunk részletes tájékoztatást.  Mindent – bajnokaink kényelmét, utazását, kíséretét – Molnár Zoltán és kollégái szerveztek, mert mint megtudtuk, az olimpiai falu sehol sincs annyira felszerelve, mint gondolnánk.

Az előadás végén arra is jutott idő, hogy mi tegyünk fel szakmai, illetve kevésbé szakmai kérdéseket. Elmondta véleményét az olimpiákat veszélyeztető pénzügyi helyzetről, ezek lehetséges megoldásairól. Érdekes volt megtudni, milyen volumenű munka zajlik egy-egy olimpia biztosítása érdekében, milyen protokollokat kell követni, valamint beszélt Magyarország esélyeiről az olimpia megrendezése kapcsán.

Személyében nyílt és őszinte (szak)embert ismertünk meg. Nagyon szépen köszönjük neki és az online beszélgetést megszervező Perényi Szilvia tanárnőnek, hogy lehetőségünk nyílt erre a beszélgetésre. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!