A körmendi Alex Ferguson
2021. február 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Terjedelmes interjút adott Jocha Károlynak Dr. Kristóf László, a körmendi kosárlabdázás megalapítója, aki január 10-én töltötte be 82. életévét. A magyaredzo.hu internetes oldalon megjelent írásban Laci bácsit számos témában faggatta a szerző, és szóba kerültek a tanulmányai, így természetesen a Testnevelési Egyetem is. Pontosabban akkoriban Testnevelési Főiskola, leérettségizése után Kristóf László 1957-ben került az intézménybe.

„A gimnáziumban testnevelőink, Lénárt János és felesége elsődlegesen a szertornát preferálták, így én is rákényszerültem a TF felvételi szintjének megtanulására. A labdajátékok is erősségeim voltak, de emellett az akkoriban még egy igen ritka sportággal, a rúdugrással is foglalkoztam. Ez is előnyömre vált. Labdarúgásban két kitűnő szakembertől, Zalka Andrástól és Csanádi Árpádtól rengeteget tanulhattam, de ugyanezt elmondhatom a kézi- és a kosárlabda vonatkozásában is. A fiatal és rendkívül ambiciózus Páder Jánost is nagyon megkedveltem szakmai igényessége miatt.”

Ami a kosárlabdát illet, irányításával a Körmend 1975-ben felkerült az élvonalba, és első idényében – minden előzetes várakozást fölülmúlva – a 16 csapatos liga nyolcadik helyén végzett. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy „a fiúk maguk tervezték és festették mezeiket a főiskola műhelyeiben, a Körmend azóta is piros-feketében játszik.”

A körmendi Alex Ferguson (Kristóf László)

Fotó: Jámbori Tamás (magyaredzo.hu)

A karrierje során Ausztriában is edzősködő szaktekintélyt jeles edzői pályafutása összegzése mellett arról is kérdezte a szerző, hogy szakmailag mire emlékszik vissza a legszívesebben.

Például arra a sok antropometriás mérésre, amelyeket elvégezhettem dr. Eiben Ottó támogatásával, s azok elemzéséből azután később a doktori értekezésemet is megírtam. Sokat jelentett számomra az edzéselmélet kiváló oktatójának, dr. Nádori Lászlónak a könyve, a Fizikai képességek fejlesztése című.”

Körmend díszpolgára – aki jószerével olyan hatást gyakorolt a város kosárlabdázására, mint annak idején Sir Alex Ferguson a Manchester United futballcsapatára – egy év híján hat évtizede él házasságban feleségével, egy-egy fia és lánya van, akik összesen öt unokával ajándékozták meg.

„Ha mindent összevetek, elmondhatom, hogy boldog és eredményes életút van mögöttem.”

A teljes interjú itt olvasható.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!