Átvették oklevelüket a lovaskultúra-oktatók
2021. február 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A járványhelyzet miatt szűk körben kapták meg oklevelüket a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoport lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzésén végzett hallgatói.

Pénteken maszkban és a távolságtartás szabályainak figyelembe vételével vehették át oklevelüket a lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzés frissen végzett diákjai. A szűk, kifejezetten családi körben tartott eseményen összesen öt hallgató – ketten nem tudtak jelen lenni az eseményen – kapta kézhez oklevelét az egyetem aulájában tartott rendezvényen, amelyen a végzősök mellett jelen volt Dr. Karády-Protzner Anna csoportvezető, Zupán Péter sportszakmai vezető, valamint Száz Petra oktatásszervező és tanár.

„Amikor idekerültetek az egyetemre, azt mondtam nektek, élvezzétek az ittlétet, amennyire csak lehet – kezdte köszöntőbeszédét Dr. Karády-Protzner Anna. – Ez az egyik legszínvonalasabb képzés a Testnevelési Egyetemen, és nektek annak ellenére sikerült elvégeznetek, hogy a koronavírus megnehezítette a helyzeteteket.”

A pandémia valóban átírta a gyakorlati oktatás tervét, amit a csoportvezető így fogalt össze.

„Tavaly márciusban kezdett begyűrűzni a koronavírus-járvány – emlékezett vissza. – A szigorítások miatt úgy döntöttünk, őszre csúsztatjuk az utolsó félévet, hogy a hallgatók méltó módon be tudják fejezni a képzést. Ősszel az nehezítette meg a dolgunkat, hogy tudtuk, jön az újabb lezárás. Így fordulhatott elő, hogy hallgatóink egyik gyakorlati helyről rohantak át a másikra. Az erőfeszítéseinknek köszönhetően azonban úgy tudtuk befejezni az utolsó félévet, hogy nem maradt el gyakorlati óra.”    

 Átvették diplomájukat a lovaskultúra-oktatók

A Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoport lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzésének frissen végzett hallgatói

Dr. Karády-Protzner Anna kiemelte: a hallgatók kifejezetten színvonalas szakdolgozatokat nyújtottak be, ami egyrészt annak tudható be, hogy a járvány miatt több idejük volt a szakdolgozatírásra, másrészt – és legfőképpen – annak, hogy sokan konkrét tervekkel és elképzelésekkel jelentkeztek a képzésre. A csoportvezető hozzátette: a szakdolgozatok témái szinte kivétel nélkül hiánypótlónak tekinthetőek.  

„Rendkívül sok gyakorlati haszna van a képzésnek – állították egybehangzóan a végzősök. – Munkánkból fakadóan pontosan ilyen tudásra volt szükségünk. Az is fontos, hogy a hátunk mögött hagyott négy, illetve a járvány miatt ötre duzzadt félévben számos felejthetetlen élményben volt részünk, például táborokba mentünk. Sokat segítettük egymást, a végére pedig remek közösségi és csapatszellem alakult ki.”

Mint ismert, a Testnevelési Egyetem 2005-ben indította útjára lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzését, amelyre egyetemi diplomával lehet jelentkezni. A képzés időtartama négy félév, és a 600 kontaktórából 160 gyakorlati lovasedzés. Az oktatás során a szakirányra jelentkezők megismerkedhetnek a lovassport szakágaival, a díjlovaglással, a díjugratással, a militaryvel, a fogathajtással, a lovastornával, a távlovaglással, a western-reininggel és a lovasíjászattal, továbbá a népi és katonai lovas hagyományőrzéssel, a rekreációs lovaglással, ezen belül a lovasturizmussal és a lovastúra-vezetéssel.

A képzés Magyarországon egyedülálló módon rendkívül szerteágazó tudást ad nemcsak a ló anatómiájáról és élettanáról, hanem magáról a lovasról is. Ennek eredményeképpen a hallgatók az ember anatómiájáról és élettanáról, valamint sportélettani és egészségtani ismeretekről is sokat tanulnak. Az itt végzett hallgatók edzőként és iskolai oktatóként is elhelyezkedhetnek.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!