Sport és szív
2021. március 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Koller Ákos, Dr. Préda István és Dr. Szekeres Mária, vagyis a Testnevelési Egyetem és a Semmelweis Egyetem jeles oktatóinak szerkesztésében Sport és szív címmel jelent meg egy új egyetemi jegyzet, mely a két egyetem nagy sikerű közös kurzusán elhangzott előadásokat foglalja össze.

Sport és szív

A jegyzet fejezeteit magyar sportkardiológusok és sportélettannal foglalkozó kiváló szakemberek írták: Prof. Dr. Apor Péter, Prof. Dr. Koller Ákos, Prof. Dr. Nyakas Csaba, Prof. Dr. Pavlik Gábor, Prof. Dr. Préda István, Prof. Dr. Pucsok József, Dr. Szekeres Mária és Dr. Szelid Zsolt, míg a lektorálást Prof. Dr. Hunyady László és Prof. Dr. Tihanyi József végezte el.

Sport és szív (könyvborító)Koller Ákos megkeresésünkre így fogalmazott: „A két éven át tartó Sport és Szív kurzus nyitó előadását Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tartotta, ezzel is kifejezve a sport fontosságát a betegségek prevenciójában és az egészség rehabilitációjában. A jegyzetben – többek között – a szív működése és a koronária erek keringése van a fókuszban, azaz hogyan adaptálódig a szív szerkezete, működése és szabályozása a sportolás során fellépő fokozott követelményekhez. Számos egyéb érdekes témán kívül a résztvevők megtárgyalták a táplálkozás, a dopping, a kardiovaszkuláris rehabilitáció, valamint a versenysport és a hirtelen szívhalál sajnálatos kapcsolatának kérdését is. A kurzust óriási érdeklődés mellett a két egyetem mintegy ötven hallgatója végezte el. Hiszek abban, hogy minél több közös oktatási és kutatási projekteket szervezünk más egyetemekkel, annál magasabb színvonalú lesz a tananyag és a kutatóink tudása is, ami egyben jelentősen megemeli az egyetemünk színvonalát is.”

Mint a lap főszerkesztője, a TE professzora hozzátette, hogy a napokban jelent meg a Testnevelési Egyetem tudományos lapjának, a Testnevelés, Sport, Tudomány / Physical Education, Sport, Science legfrissebb száma. A magyar és angol nyelvű lapban ezúttal is izgalmas témákról olvashatnak az érdeklődők.

„Elemzés készült a CrossFit játékokról, érdekes cikk született többek között a térdsérülésekről és a dinamikus térd valgus kapcsolatáról, a reumás ízületi fájdalmakról és a ciprusi szabadidősportolókról, az egészségmagatartási tényezőkről a Magyar Honvédségben, a magyar jégkorongozók személyiségéről, megküzdési stratégiájukról, valamint a stadionba járó nézők vásárlóélményeiről. A TST+-ban beszámolunk az úgynevezett úszóvállról, a 2019-es Sportszociológiai Világkongresszusról, valamint a 2019-es Sport és Innováció és Mozgásbiológiai Kongresszusokról. S végül a Kitekintés a Sporttudományok Világába szekcióban érdekes külföldi sportszakcikkeket ismertetünk.”

A TST szerkesztősége a szurkoló izgalmával várja a sporttudományokkal foglalkozó kéziratokat! – tette hozzá végezetül Dr. Koller Ákos.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!