Angol nyelvű szakkönyvben publikál Dr. Barna Tibor
2021. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Remélhetően még ebben az évben a könyvesboltokba és webáruházakba kerül a Nemzetközi Birkózószövetség gondozásában megjelenő, Handbook of Sports Medicine and Science for Wrestling című könyv, amelyben a Testnevelési Egyetem nyugalmazott docense, Prof. Dr. Barna Tibor is jegyez egy fejezetet.

Angol nyelvű szakkönyvben publikál Dr. Barna Tibor

Nagy megtiszteltetés érte egyetemünket: a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) felkérte Dr. Barna Tibort, a Testnevelési Egyetem Küzdősportok Tanszékének nyugalmazott docensét, hogy írjon egy tanulmányt a hamarosan megjelenő, Handbook of Sports Medicine and Science for Wrestling (Sportorvoslás és tudomány a birkózásban – kézikönyv) című műbe. A nemzetközi hírű szakember – többedmagával – a könyv harmadik, Future Directions (Irányelvek a jövőben) című alfejezetébe írt értekezést, amely jelenleg lektorálás alatt áll.   

„Rendkívül megtisztelő volt számomra a felkérés – mondta Dr. Barna Tibor, a nemzetközi szövetség Tudományos Bizottságának tagja. – Jó másfél évvel ezelőtt vetődött fel a bizottság egyik ülésén, hogy írnunk kellene egy olyan összegző művet, amelyben sok minden benne van a birkózásról. A könyvet, amely reményeink szerint még idén megjelenik, elsősorban azoknak ajánljuk, akik keveset tudnak a sportágról, és fejleszteni szeretnék magukat. Tekintettel arra, hogy az elmúlt húsz évben sok szempontból bíráltam a birkózást és a nemzetközi birkózásban fellelhető trendeket, David Curby, a Tudományos Bizottság titkára felkért, hogy írjam meg az érintett fejezet vezérfonalát, amely elsősorban a lehetséges, jövőbeni kutatási irányokra helyez súlyt.”    

A könyv három fejezetből és 30 alfejezetből áll, és olyan érdekes témákat feszeget, mint a nemzetközi birkózás története és fejlődése, a birkózás pszichológiai alapjai, testsúlykezelés és táplálkozás, a birkózósérülések epidemiológiája, a birkózók hosszú távú egészségmegőrzése vagy éppen a doppingolás és a doppingellenőrzés.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!