Nyolcvanéves Dr. Sipos Kornél
2021. június 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját a Testnevelési Egyetem Szent-Györgyi Albert-díjas professzora, Dr. Sipos Kornél, akit ebből az alkalomból Tóth László köszöntött.

Sipos Kornél 80 éves

Kerek évforduló alkalmából köszönthetjük Dr. Sipos Kornélt, a Testnevelési Egyetem Szent-Györgyi Albert- és Hepp Ferenc-díjas professor emeritusát. Sportszakmai munkásságát pszichiáter szakorvosként és klinikai pszichológus tanácsadóként kezdte a Magyar Lövész Válogatottnál 1968-ban. 1972 és 1982 között a Budapesti Spartacus SC módszertani osztályán dolgozott pszichológusként. 1990-ben a magyar birkózó-válogatott mellett tevékenykedett mentális felkészítésért felelős pszichológusként. 1990 és 1995 között az OTSH elnökének Tudományos Tanácsadó Testületében a sportpszichológiai és a rekreációs szakbizottság tagja volt, 1997-től az MSTT Sportpszichológiai Bizottságának elnöke.

A nevéhez fűződik számos, ma is alkalmazott sportpszichológiai pszichodiagnosztikai eszköz validálása (STAI, STAIC, TAI, STPI-Y, AAI, SCAT, CSAI-2). A Lüscher-teszt ergotrop-trophotrop hányadosának kiszámítását és a neurotikus betegek alpha agyi elektromos aktivitásának biofeedback technikával kezelését szintén ő végezte először hazánkban. Pszichoreguláció című tankönyve 2005-ben jelent meg, amelyben bemutatja a pszichés önszabályozás alapjait és technikáit. Sipos tanár úr egy időben volt Dr. Koronkai Bertalan tanítványa (az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben), akitől a pszichés önszabályozás módszerét tanulta, illetve Tamkó-Sirató Károly jóga tanítványa. A nemzetközi tudományos életben ugyancsak a legnagyobbakkal dolgozott együtt. Charles D. Spielberger, az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) elnöke, a TF díszdoktora volt a mentora, témavezetésével tízen szereztek tudományos fokozatot.

1996 és 2006 között a Pszichológia Tanszék vezetője volt. Az egészségtan tanár szak vezetését Mohácsi János tanár úrtól vette át. 2000-től egyetemi tanár. 2008-ban a Stress and Anxiety Research Society életműdíját nyerte el. Az 1991-ben és 2009-ben a TF-en rendezett STAR-konferenciák szervezője és tudományos bizottságának vezetője volt. 2011-ben a pszichés önszabályozás területén elért tudományos és oktatói tevékenységéért Szent-Györgyi Albert-díjat kapott. Ebben az évben a TF Jubileumi Aranyéremmel és a TF-emblémával díszített pecsétgyűrűvel lett kitüntetve. A Hepp Ferenc-díjat is ebben az évben vehette át, majd 2011-ben professor emeritus lett.

Kedves tanár úr! A Testnevelési Egyetemen eltöltött, eredményekben gazdag 35 évedet a tudományos és szakmai igényesség mellett az emberség és a segítőkészség jellemezte. Folytatódjon ez még legalább ennyi ideig! Engedd meg, hogy tanítványaid nevében boldog 80. születésnapot kívánjak!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!