Márton Gréta: Mohácsról a TF-re és a legjobbak közé
2022. február 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős elismerésben részesült Márton Gréta, a Ferencváros női kézilabda-csapatának válogatott szélsője, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége ugyanis őt választotta meg a 2021-es év legjobb női játékosának (a férfiaknál Bánhidi Bence, a Szeged válogatott beállója lett az első).

Márton Gréta: Mohácsról a legjobbak közé

fotó: fradi.hu

A 22 esztendős hölgy évek óta üde színfoltja a magyar kézilabdasportnak, a Fradival nyert már bajnokságot, részt vett a tavalyi tokiói olimpián a válogatottal – és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Intézményünkben harmadéves a BA kézilabdaedző szakon, levelezőn végez majd.

„Nagy könnyebbséget jelent számomra ez a forma, mert könnyebben összeegyeztethető így a tanulás az élsporttal – mondta megkeresésünkre a rokonszenves sportoló. – A szaktársakat és a tanárokat is nagyon kedvelem, mindenben segítenek, szeretek a Testnevelési Egyetemen tanulni.”

Huszonkét év ide vagy oda, már az aktív sportpályafutása utáni életre (is) készül, határozott célja, hogy edzőként helyezkedik el a pályán, bár ez még odébb van.

„Tiszta szívemből szeretek kézilabdázni, és ezt a szeretetet, rajongást szeretném majd átadni – folytatta Márton Gréta. – Valójában nem vagyok túl határozott személyiség, felnőttek között talán nem tudnám megvalósítani edzői céljaimat, ezért most azt mondom, inkább gyerekekkel foglalkoznék majd, őket tanítanám meg erre a csodálatos sportágra. Aztán ki tudja, lehet, hogy évekkel később más lesz a személyiségem, sok víz lefolyik még addig a Dunán.”

Mohácsi születésű lévén, megkérdeztük, tervezi-e a hazalátogatást a napokban, február 24. és március 1. között rendezik ugyanis a Busójárást.

„Sajnos arra az idén nem lesz lehetőségem, mert élsportolóként szigorú szabályoknak kell megfelelnünk a járványhelyzet miatt. Mindamellett óriási élmény a Busójárás, mindenkinek ajánlom, már én is sokszor voltam ott, még ha nem is öltöztem jelmezbe. Mohács egyébként is a szívem csücske, óvodás koromig ott laktunk, de a családdal rendszeresen járunk vissza meglátogatni a rokonokat és a barátokat évente egyszer-kétszer.”

Érdeklődésünkre elárulta: mielőtt kézilabdázó lett, számos sportágban próbára tette tehetségét, táncolt, atletizált és tornázott is. És ennek kapcsán már mintha az edző szólalt volna meg belőle: „Szerintem az a legjobb megoldás a mozgásszeretet kialakulása érdekében, ha a gyerekek minél több sportágat kipróbálnak, elsajátítanak bizonyos mozgáselemeket és eldöntik, számukra melyik a leginkább kedves és érdekes.”

Gyanítjuk, ő is így lett kiváló kézilabdázó – az ellenfelek szemében pedig a mohácsi vész.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!