Tájékoztató a nyelvvizsga nélkül átvehető diplomáról
2020. április 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tisztelt Jelenlegi és Egykori Hallgatóink! A magyar emberek egészségének és életének megóvása mellett Magyarország Kormánya kiemelten fontosnak tartja a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítését, a munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, a gazdaság beindítását, ezért Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki.

Tájékoztató a nyelvvizsga nélkül átvehető diplomáról

A Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. (IV.10.) Kormányrendelet 6.§. értelmében, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz vagy tett, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem szerezte meg, mentesül a nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.

A mentesség vonatkozik alapképzés (főiskolai szintű képzés), felsőoktatási szakképzés (2013-tól), mesterképzés (egyetemi szintű képzés) és gazdaságtudományi szakirányú továbbképzés minden kimeneti nyelvvizsga-követelményére, függetlenül annak mennyiségétől (egy vagy több), fajtájától (általános vagy szaknyelvi), típusától (szóbeli, írásbeli vagy komplex), szintjétől (B2 vagy C1), nyelvétől. 

Doktori képzésben a felvétel feltétele az államilag elismert nyelvvizsga megléte. A második idegen nyelvből a nyelvismeret igazolása a doktori iskola szabályzata szerint intézményi hatáskör, mentesség igy nem biztosítható a hivatkozott rendelkezés alapján.

Nem mentesülnek a kötelezettség alól azok a hallgatók, aki a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény alapján főiskolai vagy egyetemi szintű képzésben vettek részt, tanulmányaikat még a képesítési követelmények hatályba lépése előtt kezdték meg és a nyelvvizsga követelményeket az intézményi tanulmányi és vizsgaszabályzatok határozták meg.

Nem mentesülnek azok a hallgatók, akik jelenleg is felsőoktatási tanulmányaikat folytatják és 2020. augusztus 31-ét követően teljesítik a záróvizsgát.

Nem mentesülnek továbbá azon egykori hallgatók sem, akik nem nyelvvizsga, hanem valamely más nyelvi követelmény (pl. belső nyelvi vizsga) nem teljesítése okán nem kaphatták meg oklevelüket.

Nem kaphatnak oklevelet azok a hallgatók - a nyelvi mentességről szóló rendelkezések alapján -  akik a záróvizsga követelményeit nem teljesítették. 

Az oklevél kiállításhoz minden esetben szükség van adategyeztetésre, amelyet az alábbi linken elérhető kérelemben tehetnek meg. Az oklevél kiállítása csak az adategyeztetést követően lehetséges, a kérelem kitöltésében kérjük szíves együttműködésüket.

Igénylőlap

Az Oktatási Hivatallal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen a Testnevelési Egyetem is azon dolgozik, hogy az oklevelek kiállítása minél gyorsabban és gördülékenyebben valósuljon meg, ezért az igénylések számossága miatt kérjük szíves türelmüket.

Kérdés esetén kérjük forduljon a Tanulmányi Hivatal munkatársaihoz az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!