TE-s sportfotós képeiből nyílt kiállítás
2021. szeptember 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem sportmenedzseri mesterképzés másodéves hallgatója, Szilágyi Anna egyedülálló sportfotóit tekinthetjük meg az egyetem központi épületének előterében.

TE s sportfotós képeiből nyílt kiállítás (Szilágyi Anna)

Ha a Testnevelési Egyetem diákjairól írunk, általában valamilyen jeles sport-, illetve tanulmányi teljesítmény kapcsán tesszük. Most azonban egy olyan TE-s hallgatóról szólunk, aki másvalamivel hívta fel magára a figyelmet. A sportfotós Szilágyi Anna leginkább egyedi látásmódjának és persze fényképezőgépének köszönheti, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nívódíja után a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS elismerését is kiérdemelte.

Anna a gimnázium alatt mélyült el jobban a fotózásban, és az iskola mellett több fotótanfolyamot is elvégezett. Az érettségit követően úgy döntött, a sportfotózásnak szenteli idejét, ám időközben felvették a Corvinus Egyetemre, ahol közgazdaságtant hallgatott. Tanulmányi alatt folyamatosan fejlesztette fotós képességeit, számos sporteseményre látogatott el, majd 2018-ban fotóriporter gyakornoknak jelentkezett az index.hu portálhoz. Ez volt az a hely, ahol az ország legjobb szakembereitől tanulhatott, és számos nemzetközi sporteseményen vehetett részt. Mint mondta, ez az időszak rendkívül sokat segített neki szakmai fejlődésében.

TE s sportfotós képeiből nyílt kiállítás (Sterbenz Tamás)

A kiállítást Sterbenz Tamás mb. rektor is megtekintette

„Azért kezdett el érdekelni a sportfotózás, mert mindig is nagy sportrajongó voltam – emlékszik vissza Szilágyi Anna, aki nemcsak tévében nézett sporteseményeket, hanem a helyszínen is. – Az tetszik leginkább a fotóriporteri munkában, hogy olyan pillanatokat kell lencsevégre kapnom, amelyek megismételhetetlenek. Egy sporteseményen rendkívül ébernek kell lennem, mert ha csak egy pillanatra is lankad a figyelmem, lemaradok egy gólról vagy bármilyen érdekes helyzetről.”

Anna elmondása szerint bár egyre több tehetséges női sportfotós járja a hazai és a nemzetközi eseményeket, a szakma még mindig „férfias”. Ennek okát abban látja, hogy ez egy „tülekedős” mesterség, amelynek során – ahogyan ő fogalmaz – a nehéz felszerelést cipelő fotósnak gyakran az emberek „képébe kell másznia”.

„Általános nézet, hogy a férfiak jobbak a sportban, jobban szeretik a sportot és jobban is értenek hozzá, mint a nők, de ez ma már egyre kevésbé állja meg a helyét. Így van ez a sportfotózással is: egy nő ugyanolyan minőségű képeket tud készíteni, mint egy férfi” – magyarázza.

Anna ars poeticája szerint a jó fotós az érzelmeket és a részleteket ragadja meg, és a dolgok mögé ás. Másokat ugyanakkor kevésbé érdekelnek a részletek, és inkább a történések felé fordulnak. Úgy véli, ha egy sportfotós szinte mindenhová be tud jutni, kár lenne lemondania arról, hogy bensőséges pillanatokat örökítsen meg.

Jelenleg a Fotósarok ügynökség kötelékében a Ferencvárosi TC és Budapest Honvéd SE fotóriportereként dolgozik, emellett pedig a Testnevelési Egyetem sportmenedzser mesterképzésének hallgatója.

„Mivel levelezős vagyok, csak kevés időt töltök az egyetemen. Azáltal azonban, hogy sportmenedzseri szakra járok, mélyebben átlátom a sport üzleti működését vagy akár a sportdiplomáciai viszonyait, s ezáltal sokkal körültekintőbben és komplexebben tudom megközelíteni a sporteseményeket. Ezt mindenféleképpen hasznosítani tudom a jövőben is” – zárja a beszélgetést.

Szilágyi Anna díjai és elismerései:

  • Hemző Károly-díj, finalista (2019)
  • Magyar Sportújságírók Szövetségének Nívódíja (2020)
  • AIPS Sport Media Award 2020, Fiatal fotóriporterek kategória, 1. hely
  • Boskovics Jenő-díj, Magyar Sportújságírók Szövetsége (2021)
  • Doug Pensinger Photography Grant (2021)

TE-s sportfotós képeiből nyílt kiállítás

Anna kedvenc képe a kiállított tizenegy közül

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!