Otthonában vette át rubindiplomáját Retkes Anna néni
2024. július 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Anci néni Kecskeméten él, és már nem vállalta, hogy felutazik a jubileumi diplomaosztóra Budapestre, így otthon vette át TF-es jubileumi oklevelet.

Mikolovics Zsuzsa, az Alumni és Karrier Iroda munkatársa kereste fel a ma 93 esztendős testnevelő tanárt, Retkes Annát, aki 70 évvel ezelőtt végzett az akkori Testnevelési Főiskolán.

Anci néni remek fizikai állapotnak örvend, nyugodtan letagadhat 20 évet a korából. Hosszú és értékes pedagógusi és tornaedzői pálya áll mögötte.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent neki a TF, és kik azok a tanárok, osztálytársak, akikre különösen szívesen emlékszik, azt válaszolta, hogy számára a TF az emberré válás időszaka volt, aminek köszönhetően minden hallgató olyan tartást kapott, amely még 93 éves korában is elkíséri. Számára messzemenően fontos minden tanára, hiszen rendkívül felkészült oktatók tanították: Kerezsi Bandi bácsi, Krizsanettné Edit néni, Balogné tanárnő, Leveleki tanárnő, Duronelli tanár úr. Sőt évfolyamtársaira is szívesen emlékszik, sorolja is a neveket: „Som Ferenc, Ardai Öcsi, Jákfalvi Béla, Vashegyi Tibor, Happ Ilona.”

Otthonában vette át rubindiplomáját Retkes Anna néni 1

Anna néni még ma is sokat mozog. Életfilozófiája, hogy a testmozgás az élet meghosszabbítója.

„Falun nőtem fel, mindig is hiperaktív voltam, fára másztam, és már akkor elhatároztam, hogy testnevelő leszek. Kilencvenéves koromig tartottam asszonytornát, még spárgáztam is, az volt a becenevem, hogy a »spárgás Anci néni«.”

Arra a kérdésre, hogy milyen intézményekben dolgozott, elmondta, hogy 1954-ben közgazdasági középiskolában kezdett tanítani, 1960-ban került át a felsőfokú Óvó- és Tanítóképzőbe Törös Olga olimpikonnal együtt, ahol később tanszékvezető lett, és ahonnan 1991-ben ment nyugdíjba. Nyugdíjasként visszahívták abba a középiskolába, ahol kezdett, és ott még 20 évet dolgozott nyugdíjasként.

Arra a kérdésre, hogy „Mit üzen a fiataloknak?”, ezt a választ kaptuk:

„Hogy szeressék azt, amit csinálnak, és a hobbijuk legyen a munka, mert akkor boldogok lesznek, ami meghatározza az ember életét. A jelszó mindig az, hogy ha vetted a bátorságot, hogy TF-es legyél, tudnod kell, hogy szeresd a gyerekeket, és legyél nagyon igazságos!”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!