Józsa Levente: Igen, meg akarom nyerni az olimpiát!
2024. július 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Józsa Levente, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem elsőéves hallgatója, a TFSE kiváló tékvandósa elszántan készül a párizsi ötkarikás játékokra.

Idén is ragyog a magyar tékvandósport csillaga: három versenyző is szerzett kvótát a július 26-án kezdődő párizsi olimpiára, Márton Viviana, Salim Omar Gergely, valamint beszélgetőpartnerünk, Józsa Levente, aki 21 évesen készül élete nagy megméretésére.

A rokonszenves fiatalember elsőéves hallgató a TF BSc Rekreáció és életmód szakán, no meg a TFSE igazolt sportolója, akit 2028-ig köt szerződés az egyesülethez. Abban az évben a második olimpiáján szerepelhet (Los Angelesben rendezik majd), jelenleg az elsőre készül gőzerővel. Egy korábbi nyilatkozatában kijelentette, az aranyéremért utazik Párizsba.

„Igen, most is ezt gondolom, meg akarom nyerni az olimpiát – mondta érdeklődésünkre Józsa Levente. – Nincs értelme más hozzáállásnak, mégsem mondhatom azt, hogy örömmel lennék második vagy harmadik. Élsportolók vagyunk, azért küzdöttünk, hogy kijussunk az olimpiára, ott pedig azért harcolunk, hogy megnyerjük. A felkészülésem? Ebben az időszakban a hétvégéim szabadok, hétfőtől péntekig azonban napi két-három edzés szerepel a programban. Valamit valamiért.”

A 68 kilogrammosok súlycsoportjában induló tékvandósnak négy mérkőzést kell megnyernie, hogy az övé legyen az aranyérem. A legkeményebb kihívásokra készül, más csak azért is, mert az ő ágán szerepel a világranglistát vezető üzbég rivális.

„Aki olimpiát akar nyerni, a legnehezebb úton kell végigmennie, s a győztes azért lesz aranyérmes, mert ő a legjobb. Különben sincs könnyű ág, kiegyenlített a mezőny. Tavaly decemberben megnyertem a Grand Prix-döntőt, ez óriási lökést adott nekem a folytatásra. Azon a versenyen ugyanis jószerével nehezebb győzni, mint az olimpián, mert ott a top tizenhat versenyző küzd egymással.”

Ami a tanulást illeti, jól teljesített első évében a TF-en, két gyakorlati tantárgy híján az összesből levizsgázott, a hiányzó kettő egyszerűen nem fért bele az idejébe.

„De majd pótolom természetesen” – tette hozzá Józsa Levente.

Reméljük, hogy olimpiai bajnokként.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!