Bemutatták az aktívéletmód-kutatás eredményeit
2024. június 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hivatalos sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtökön a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szakmai támogatásával és közreműködésével készült hazai aktívéletmód-kutatás eredményeit.

Nagyszabású, a magyar lakosság aktív életmódjára irányuló reprezentatív kutatást végzett a TÁRKI Zrt. a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SzEOSz) megrendelésére. A vizsgálat – amelynek adatfelvétele 2023 novembere és 2024 januárja között zajlott – az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szakmai támogatásával jött létre.

Bemutatták az aktívéletmód kutatás eredményeit 2

A sajtótájékoztató elején elhangzott, a témában ilyen részletességű felmérés az elmúlt évtizedben nem készült hazai kezdeményezésre, így a kutatás több szempontból is hiánypótlónak tekinthető: nemcsak a magyar lakosság testmozgáshoz való viszonyáról, sportolási hajlamáról ad korlenyomatot, hanem közpolitikai intézkedések és sporttudományi kutatások hivatkozási alapja is lehet, emellett hasznos információkkal látja el a szabadidősport-szervezői világot is.   

A kutatás főbb eredményeit bemutató hivatalos sajtótájékoztatót – amelyet a Dr. Koltai Jenő Sportközpont VIP termében tartottak – Péter Attila, a SzEOSz elnöke nyitotta meg, majd prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora mondott köszöntőbeszédet.

Bemutatták az aktívéletmód kutatás eredményeit 1

„A mostani kutatás a TF és az Aktív Magyarország között régóta fennálló együttműködés eredménye. Olyan kutatásról beszélünk, amely nemcsak intellektuálisan nyújt felüdülést, hanem izgalmas eredményeket tár az érdeklődők elé. Büszkék vagyunk, hogy a TF szakemberei rendelkeznek azzal a kompetenciájával, amely egy ilyen nemzetközi szinten is igényes projekt lebonyolításához szükséges. A kutatás eredményeit beépítjük a TF-es tananyagába, így az hamar eljut a hallgatókhoz is” – hangsúlyozta a rektor.

Ezt követően Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár mondott beszédet.

„Óriási kihívást jelent számunkra, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik soha életükben nem mozogtak. Részben e probléma leküzdésében segít a TF-fel közösen kidolgozott Monspart Sarolta Aktív Életmód Stratégia, ám a mostani kutatás eredményei igazi fogódzkodót jelentenek számunkra, hogy megértsük a magyar emberek sporthoz, testmozgáshoz fűződő viszonyát, attitűdjét, illetve szokásait. A kutatásalapú adatok remek kiindulópontot jelentenek abban, hogy választ adjunk a magyar társadalom igényeire, amire alapozva el tudjuk készíteni az aktívéletmód-stratégiát, és meg tudjuk szólítani az embereket” – érvelt az államtitkár.  

Bemutatták az aktívéletmód kutatás eredményeit 3

A folytatásban dr. Dóczi Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense, valamint dr. Tátrai Annamária, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa mutatta be a felmérés legfőbb eredményeit az érdeklődőknek.

Ebből többek között kiderült, hogy a magyar lakosság csaknem kétharmada soha vagy csak nagyon ritkán sportol, legfőképpen azért, mert nincs kedve hozzá, vagy nincs rá ideje.

A vizsgálat eredményeit itt találja.

Fotó: SzEOSz 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!