A modern futócipő technológiájáról tart előadást Toni Arndt
2024. június 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június 28-án a TF-en tart előadást Toni Arndt a fejlett futócipő-technológiáról és annak teljesítménynövelő hatásairól.

Toni Arndt évek óta dolgozik együtt Péter Annamáriával és Hegyi Andrással, akik a TF Kineziológia Tanszékének tudományos munkatársai. Együttműködésük eredményeként számos tudományos publikáció született, és közös kutatásuk eredményeként 2019-ben Péter Annamária elnyerte az alapkutatásért járó Peter Cavanagh-díjat (Footwear Biomechanics Symposium, Kananaskis, Kanada).

A gyümölcsöző együttműködés tíz hónapon belül másodszor hozza el Toni Arndt-ot a TF-re. Arndt a „Biomechanics in Sport and Ageing Symposium” főelőadója volt 2023 októberében, következő látogatására pedig 2024. június 26.és 28. között kerül sor.

Arndt idén júniusban „Sporttechnológia”, „Futás biomechanikája: mezítlábas, minimalista és teljesítményfokozó cipők” és „Paradigmák a láb futásból adódó sérüléseiben” címmel tart előadásokat, és a hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a szakember moderálta beszélgetéseken megvitassák saját kutatási témáikat.

Arndt zsúfolt hetét nyilvános előadás zárja 2024. június 28-án (14.00-16.00), amelynek címe: „Fejlett futócipő-technológia és teljesítménynövelő hatásai: mi történik, csalásról van-e szó, és van-e sérülésveszély?“ Az előadást a TF és az Atlétikai Módszertani Központ közösen szervezte meg.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit 2024. június 25-ig tehetünk meg ezen a linken.

Az előadás a K1 épület B001-es termében lesz.

A prezentáció összefoglalóját és Toni Arndt rövid életrajzát lejjebb találjuk.


Előadás-összefoglaló

Fejlett futócipő-technológia és teljesítménynövelő hatásai: mi történik, csalásról van-e szó, és van-e sérülésveszély?

A teljesítményorientált innováció az elmúlt években forradalmasította a futócipőket. A legtöbb nagy cipőgyártó cég olyan futócipőket fejlesztett ki, amelyek teljesítménynövelő tulajdonságokkal, úgynevezett fejlett lábbelitechnológiával (AFT) rendelkeznek, és amelyekről kimutatták, hogy átlagosan 4 százalékkal javítják a futás hatékonyságát1. A 2016-os riói olimpiai játékok óta a 10 000 métertől a maratonig terjedő távokon az ilyen cipőt viselő futók dominálnak2. Bemutatom, hogy mit tudunk az AFT teljesítménynövelő hatása mögött álló biomechanikáról, és hogy a cipő hogyan járulhat hozzá az energiavisszanyeréshez. Kitérek az atlétikai világ jelenlegi elitversenyein használt lábbelikre vonatkozó szabályozására is. Az ilyen előnyök fő biomechanikai okai a vastag talpban lévő energiavisszatérítő anyag, a bokaízület körüli hosszú, merev kar, valamint a merev lemeznek köszönhető hajlítási energiavisszatérítés. Az energiavisszatérítést, a teljesítményfokozást és az egyéni sportolói jellemzőket vizsgáló legújabb tanulmányokat mutatom be. Az AFT cipők növelik a biomechanikai energiavisszanyerést. Ez felveti azt a kérdést, hogy igazságos-e, ha a bizonyos cipőben futó sportolók előnyben vannak a más cipőt viselőkkel szemben. További etikai kérdést vet fel, hogy egy adott teljesítménykapacitású sportolónak miért kellene ezt a kapacitást túllépnie a különböző cipők viselésével.


Toni Arndt életrajz

Toni Arndt Új-Zélandon és Ausztráliában végezte egyetemi tanulmányait biológia és mozgástudományok szakon, majd PhD-képzésben vett részt a kölni Német Sportegyetemen. Doktori értekezésében az Achilles-ín aszimmetrikus terhelését vizsgálta. Ezt a kutatási irányt a svédországi Karolinska Intézetben vitte tovább posztdoktor kutatóként, a láb belső kinematikájának meghatározására szolgáló egyedülálló invazív technikákkal együtt. Toni Arndt jelenleg biomechanika-professzor a stockholmi Svéd Sport- és Egészségtudományi Egyetemen (GIH), szakterülete az alsó végtagi izom-ín funkció, sportcipő és sport-biomechanika. Hat évig volt a GIH kutatási és doktori képzés dékánja, 2022 óta pedig rektorhelyettes. Több mint 90 lektorált tudományos cikket publikált, és vezetésével eddig tíz PhD-hallgató védett. 2020-ban elnyerte a sporttudományi kutatásért járó svéd Senior-díjat. Korábban a Nemzetközi Biomechanikai Társaság elnöke volt. A World Athletics tanácsadója és az elitversenyeken használt atlétikai cipők megfelelőségének vizsgálatáért felelős.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!