Rangos díjátadó a TF-en
2024. június 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A MOB Fair Play Bizottsága a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tartotta díjátadó gáláját.

Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága átadta a szervezet 2023-as díjait, a gálát követően pedig az egybegyűltek fair play-fát ültettek a TF udvarán Pierre de Coubertin báró mellszobrával szemben – számolt be róla az olimpia.hu oldal.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, ami a mai, feszültséggel teli világban hatványozottan fontos. Hozzátette: a sportszerűség nem csupán a pályán, hanem azon kívül is megmutatkozhat, ezt jelzi a díjazottak példája, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét.

Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója, az Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ igazgatója elmondta: a MOB és a Fair Play Bizottság mindent megtesz azért, hogy a fiatalokhoz is eljuttassák a fair play szellemiségét.

Dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, Nemzetközi Fair Play-díjas olimpiai ezüstérmes tőrvívó felidézte a múltat: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, négy évvel később pesig a Magyar Fair Play Bizottság. Majd idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, kutató gondolatát: „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket.”

Az ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play-fát ültettek a TF udvarán, Pierre de Coubertin báró mellszobrával szemben. „A fa hirdesse a sport és a fair play szellemét” – írták a díszgalagonya facsemete melletti táblára.

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

A 2023-as év MOB Fair Play-díjasai:

Fair play cselekedet:
Diploma:
Aramis SE Futsal (futsal), Márton Véda (úszás), Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya), Simon Dániel (fallabda)

Fair play a sport szolgálatában:
Diploma:
Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola
Trófea: dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet – OSEI – orvosigazgató főorvosa), Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)

A fair play eszméjének népszerűsítése:
Diploma:
a Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata
Trófea: Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Kocsis L. Mihály újságíró

Fair play szabadidősport:
Trófea:
Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)

Fair play életmű:
Diploma:
dr. Szepesi László (vívóedző), Osztie Géza (tornaedző)

Művészet/tudomány:
Trófea:
Nemcsák Károly (színművész)

Fotó: Falcz Zsófia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!