Ekler Luca: vb-aranyak után arccal Párizs felé!
2024. május 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két aranyérem az idei világbajnokságon, emlékezetes futás az eugene-i Gyémánt Liga-versenyen – Ekler Lucával, a paraatlétika magyar világklasszisával beszélgettünk.

A napokban ért véget a japán Kobéban megrendezett paraatlétikai világbajnokság, amelynek egyik csillaga Ekler Luca volt. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen az inkluzív sportoktató szakirányú képzés szakfelelőse távolugrásban és 100 méteres síkfutásban indult. Mind a két számot megnyerve két aranyéremmel gyarapította világbajnoki gyűjteményét, így immár hatszoros vb-győztes. Tavaly Párizsban 100, 200 és 400 méteren, valamint távolugrásban indult, előbbi számban ezüst-, utóbbi háromban aranyérmes lett.

„Ez volt a szezonbeli második viadalom, edzőmmel, Szalma Lászlóval nem terveztünk hosszú versenyprogramot, ami bölcs és jó döntésnek bizonyult – mondta megkeresésünkre a TFSE 25 éves sportolója. – Igen, az idei világbajnokságon csak két számban neveztem. A 200 méteres síkfutást azért hagytam ki, mert az augusztus végén kezdődő párizsi paralimpián nem szerepel a programban, a 400 métert pedig a már említett okból – hogy ne legyenek túl sűrű napjaim, különben is megvan már az olimpiai kvótám.”

Ekler Luca a kobei világbajnokságról az Egyesült Államokba, Eugene-be utazott, a Gyémánt Liga-versenyen állt rajthoz a paraatléták 100 méteres síkfutásában, ez úgynevezett betétszám volt a világhírű viadalon. Ragyogó futással harmadik lett.

„Áprilisban kerestek meg az eugene-i szervezők, hogy belefér-e az időmbe a kobei világbajnokság után a szereplés a Gyémánt Liga-versenyen, mert szeretnék, hogy rajthoz álljak. E megtisztelő felkérésére nem mondhattam nemet, és nem is bántam meg. Óriási élmény volt részt venni ezen a világhírű eseményen. Sűrű időszak áll most mögöttem, s mindent egybevetve maximálisan elégedett lehetek.”

Három hónap van hátra a párizsi paralimpia megnyitójáig, ami a versenysportban nagyon sok idő, lehet csiszolni a technikát, javítani a formát. Ekler Luca szerzett már aranyérmet paralimpián, és idén Párizsban is lesz esélye erre – de hányat gyűjthet be?

„Jelenleg nagyon nehéz bármit is mondani az esélyekről, de az biztos, hogy jó erőállapotban vagyok, könnyen ment a versenyzés az elmúlt napokban – fogalmazott Ekler Luca. – A vetélytársak eredményeit vizsgálva távolugrásban egyértelmű esélyes vagyok az olimpiai címvédésre, a futásomon azonban még dolgoznunk kell, noha jó eredményeim vannak már. A paralimpián 100 és 400 méteren is roppant sűrű a mezőny, bármi megtörténhet, érkeznek új versenyzők a kategóriánkba, s feltűnt egy kiváló kolumbiai lány, aki megdöntötte a világcsúcsomat 400 méteren. Egy biztos: tisztességesen dolgozunk tovább, mert a saját példám is igazolja, hogy a becsületes munkának meglesz a gyümölcse.”

Fotó: World Para Athletics

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!