Csíkszentmihályon idén is TF-es hallgatókat választottak pünkösdi királynak és királynőnek
2024. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pünkösdi király és királynői címmel tért vissza a TF-es különítmény az erdélyi zarándokútról.

Május 17-én huszonöt fős TF-es csapat indult Erdélybe, hogy részt vegyen a pünkösdi szentmisén. Mivel az út több mint 12 órán át tartott, minden lehetőséget kihasználtak a TF-esek, hogy átmozgassák végtagjaikat. Így nagy látványosságot okoztak a hosszabb megállók során gimnasztikát végző vagy métamérkőzést játszó hallgatók. Este 21 órakor került sor a csíkszentmihályi zarándokok csaknem 100 fős közös vacsorájára. Fáradtan, de töltött káposztával teli gyomorral foglalta el mindenki szállását.

Szombaton reggel 7 órakor érkezett meg az Ajnádi keresztalja, akikkel együtt indult el az összes zarándok a 17 km-es útvonalra. A két órán át zuhogó eső sem vette el a csapat kedvét, hiszen a TF-es esőkabátoknak köszönhetően senki sem ázott el. Ezt más csoportok is észrevették, akik ”Isten áldja az egyetemet!” vagy ”Isten áldja az egyetemistákat!” megszólítással gyakran kezdeményeztek beszélgetést az egyetem polgáraival. Félúton járt a menet, amikor kisütött a nap, és a jó idő ezt követően végig kitartott.

A csíksomlyói nyeregbe érve több mint 300 ezer zarándokkal együtt vett részt a csapat a fél egykor kezdődő szentmisén. Lélekemelő prédikáció, a közös imádkozás és éneklés mindenkiben mély nyomokat hagyott. Aki szeretné megismerni a magyar lélek mélységeit, annak érdemes elzarándokolni ide, és 300 ezer magyar emberrel elénekelni a magyar és a székely himnuszt, valamint az „Ó, én édes istenem!” kezdetű régi székely egyházi himnuszt.

Csíkszentmihályon idén is TF es hallgatókat választottak pünkösdi királynak és királynőnek 1

A mise után régi barátokkal futott össze a csapat, akik a TF-es egyenkabátnak köszönhetően vettek észre minket. Az egységes megjelenés, a TF zászlója, a hallgatók és tanárok kedvessége mindenkiben meghatározó benyomást keltett.

Nagyon elfáradt a csapat, ezért mindenkinek jól esett, hogy a hazautat már busszal tették meg. A délutáni rövid pihenés és a nyolc órai vacsora után nyolc főből álló csapat arra vállalkozott, hogy visszamegy a Csíksomlyó Kegytemplomba és átvirrasztja az éjszakát. Éjfélkor érkeztek meg meg a templomba, és mintegy órányi imádkozás után újra felmentek a Somlyói-nyeregbe. Ott tüzet gyújtottak, és az estét belső elmélyüléssel és közös énekléssel töltötték.

Az átvirrasztott éjszakát követően protokolláris meghívásnak tett eleget az utazó csapat.A testvér településéről, Bősről elnevezett tér átadásával és egy turulszobor avatásával kapcsolódott tak be Csíkszentmihály életébe.  Ezt követően mindenkinek jólesett, hogy a TF csapatát (is) meghívták ebédre. Az ebédet bősi, 16 kerületi és a TF zarándokai közösen fogyasztották el. Hogy a szíves vendéglátást meghálálják, 120-150 fő jelenlétében pünkösdikirály- és pünkösdikirálynő-választást tartott a TF csapat.

A legénypróbákon – kieséses rendszerben – futóversenyre, birkózásra és íjászpárbajra került sor. A leányok a pünkösdikirálynő-próbákon pedig ”férjlövészet” (szivacsos nyílvesszővel), éneklés és talicskatoló-verseny során adtak számot ügyességükről.

Ezek után folytatódott a szórakozás: újabb sültestálak érkeztek, zenészek húzták a talp alá valót, és jó hangulatú beszélgetések zajlottak egy-egy pohár bor vagy áfonyalikőr mellett.

Ezzel zárult ez a néhány nap, amelyet közösen Erdélyben tölthettünk a ”csíksomlyói szűzanya áldásával”.  Este indult haza a busz, amely hétfő reggel érkezett meg a TF parkolójába. Fáradtan, de lelkileg csordultig feltöltődötten érkezett meg kis csapatunk.

Köszönjük a Testnevelési Egyetemért Alapítványának és az egyetem vezetésének, hogy hozzájárultak az egyetemi polgárok lelki fejlődéséhez, biztosították az egységes felszerelést, amelynek viselésével újra büszke TF-esek lehettünk. Külön köszönjük a TKI-iroda tagjainak a szervezést, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az utazás.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!