Mozdulj, suli! sportnap a TF-en
2024. május 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A rekreációs sportok inkluzív megközelítésének népszerűsítése volt a célja a május 10-én az MSc rekreáció szakos hallgatók rendezte Mozdulj, suli! sportnapnak.

Népes mezőny gyűlt össze múlt pénteken a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában azzal a céllal, hogy tagjai részt vegyenek a Mozdulj, suli! sportnapon, amelyet az MSc rekreáció szakos hallgatók rendeztek meg.  

A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítésék a rekreációs sportok inkluzív megközelítését, mert hisznek abban, hogy a sport mindenki számára fontos életmódtényező, továbbá, hogy nem csupán a fizikai aktivitás fontos, hanem a befogadó környezetet is, amelyben mindenki egyenlő esélyekkel vehet részt, és megmutathatja, mit tud. A részvétel a teljesítményről szólt és arról, hogy mindenki képességeinek megfelelően mozogjon, illetve jól érezze magát.

A sportnapra több mint 250-en látogattak el, diákok, tanárok, pedagógiai asszisztensek és kísérők. Az esemény lebonyolításában jelentős szerep jutott a TF BSc rekreáció és életmód szakos hallgatóinak, akik önkéntesként segítették a rendezvény lebonyolítását. Ezenfelül külön örömünkre szolgált, hogy három, a TF inkluzív sportoktató képzésére járó hallgató, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség három önkéntes versenybírója volt jelen a „Csörszön”. 

Mozdulj suli sportnap a TF en 1

A Dr. Koltai Jenő Sportközpontban a futásé volt a főszerep. A lányok és fiúk először 400 méteres távon mérték össze erejüket, majd a füves pályán elhelyezett állomások következtek, ahol különböző inkluzív és rekreációs aktivitásokon próbálhatták ki magukat. Rengeteg felajánlás érkezett, a résztvevők többek között almát, egészséges snackeket, tornazsákokat kaptak, de volt tombola is, és elmondhatjuk, hogy a rendezvény végén senki sem távozott üres kézzel.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség, TalenTeens, FODISZ, DJ. Domonique és az MLSZ Grassroots osztály együttműködő partnerként vett részt a programban, ezzel is hozzájárulva a program sikeres lebonyolításához, amit ezúton is nagyon köszönünk.

Az iskolák visszajelzései alapján a sportnap mindenkit lenyűgözött, és a diákok is kellemes élményekkel gazdagodva távoztak. A Mozdulj, suli! sportnap résztvevői hasznos tapasztalatokat szereztek a befogadó sportkörnyezetről. Nemcsak a fizikai aktivitás örömét élvezték, hanem a rendezvény egész ideje alatt érezhető volt a különböző csoportok közötti kapcsolatépítés: a gyerekek tapsoltak, szurkoltak egymásnak, együtt vaksakkoztak vagy éppen ülőröplabdáztak.  

A program nemcsak sikeres szakmai gyakorlati nap volt, hanem jól sikerült pilot program is egyben, amelyeket reményeink szerint további sportrendezvények követnek. A résztvevők visszacsatolásai megerősítették a szervezőket, hogy igenis egyre nagyobb szükség van az inkluzív sportrendezvényekre. Az ehhez hasonló kezdeményezések teszik lehetővé, hogy olyan társadalmat alakítsunk ki, amelyben mindenki megtapasztalhatja az összetartozás és az egészség élményét.

A rendezvény szorosan kapcsolódik az egyetem által kiemelten kezelt Healthy Campus-programsorozathoz, hiszen a pénteki esemény annak több pillérét is integrálta. A TF a környékbeli diákok bevonásával szervezett sportos programot, ráadásul inkluzív jelleggel, ami mind-mind fontos értékei és szempontjai a projektnek.

Köszönjük a kerületi általános iskoláknak, hogy ők is fontosnak tartják az ügyet, és lehetővé tették, hogy a gyerekek velünk lehessenek. Reméljük, legközelebb is szívesen vesznek részt ilyen vagy ehhez hasonló rendezvényen.

Fotó: Vidor Gergely

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!