Együttműködik a TF és az NKE
2024. május 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A köz és az ország közös szolgálatának jegyében kötött együttműködési megállapodást a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

Nem is sejtenénk, hogy több közös vonása is van a csaknem száz éve alapított Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek (TF) és a történetében egészen a 19. századig visszanyúló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE).

Mindazon túl, hogy a két intézmény fő célja – más-más értelemben – a köz szolgálata, a TF mostani oktatási rektorhelyettese, dr. habil. Cserny Ákos korábban az NKE dékánja volt. Hovatovább a TF és az NKE számos fronton vív „csatát” egymással, leginkább a sport terén, amelyet – prof. dr. Deli Gergely, az NKE rektorának tréfás megjegyzése szerint – leginkább a TF nyer meg. 

Mindezek tükrében nincs is azon semmi csodálkozni való, hogy a két egyetem a jövőben több területen is együtt kíván működni, amit egy május 8-án, szerdán aláírt szerződés rögzít. A paktumot prof. dr. Deli Gergely, az NKE rektora és prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora írta alá a TF Szenátusi termében.

Az együttműködés fő célja, hogy a felek szakmai támogatást nyújtsanak egymásnak, és több területen is segítsék egymást a kutatás, az oktatás és a sport területén. A szerződés szerint a felek közös kutatócsoportokat hoznak létre, amelyek – egyebek mellett – a biztonság, az egyetemi egészségfejlesztés és az oktatásmódszertan területeit vizsgálják.

A két intézmény közös képzéseket szervez, amelyben fontos szerep jut az oktatóknak és szakmai támogatásuknak. A felek fontos törekvése, hogy a TFSE és a Ludovika Sportegyesület több területen is működjön együtt, így például versenyek és sportesemények lebonyolításában.

Együttműködik a TF és az NKE 2

„Mindkét egyetemen a köz szolgálata, a nemzet egészségesebbé tétele, illetve a közösség építése áll a középpontban, nem pedig az egyén boldogulása. Többek között ez köt össze bennünket – kezdte köszöntőjét Sterbenz Tamás. –  Számos közös kapcsolódási pontot találtunk a kutatás, a képzés, a sport és a sporttudomány terén, ezért megérett a helyzet arra, hogy papíron is rögzítsük az együttműködés területeit és feltételeit. Sok minden más mellett nyitottak vagyunk arra is, hogy a TFSE és a Ludovika Sportegyesület közösen használja a kampuszt, vagy együtt vegyen részt sporttevékenységekben.”

Ezt követően Deli Gergely, az NKE rektora vette át a szót.

„Van egy nagyon fontos közös dolog a sportban, a testnevelésben, illetve a köz szolgálatában, mégpedig az, hogy mindkét egyetem hallgatóit arra ösztönözzük, hogy állandóan fejlesszék magukat, és tanuljanak meg reflektálni magukra. Fontos, hogy célokat tűzzenek ki maguk elé. Önfejlesztés nélkül nincs jövője a közigazgatásnak, a hadseregnek és a rendőrségnek, így remélem, hogy ezzel a megállapodással erősíteni tudjuk hallgatóinkban a hajlamot a nemes önfejlesztésre.”

Fotó: Szilágyi Dénes, NKE

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!