Szinkronban a szinkronúszókkal
2024. április 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a TF és a Magyar Szinkronúszó Szövetség – erről született megállapodás hétfőn az egyetemen.

Jóformán alig maradt olyan olimpiai sportág, amelynek hazai szövetségével nem kötött még együttműködési megállapodást a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF).

Ezúttal a „szinkronúszáson volt a sor”. Mivel a Magyar Szinkronúszó Szövetség (MSzúSz) és a TF is kiemelt feladatának tekinti a sportág edzőinek minél magasabb szintű felkészítését, valamint az ehhez szükséges szellemi és anyagi feltételek megteremtését, folyamatos fejlesztését, együttműködési megállapodást kötött egymással, ami – hosszú távon – akár a magyar szinkronúszósport sikeres szereplését eredményezheti a különböző korosztályos és felnőtt világversenyeken.

A megállapodás – amely a két szervezet közötti eddig is jól működő kapcsolatot önti hivatalos formába – egyik fontos eleme, hogy ősztől előre egyeztetett gyakorisággal, bemeneti követelményekkel és szakmai tartalommal edzőalapképzés indul levelező tagozaton szinkronúszóknak.

Mint Lukács Dénes, a TF szövetségi kapcsolatokért felelős szakértője elmondta, a szeptemberben startoló alapképzésen remélhetően nyolc hallgató kezdi meg tanulmányait. Továbbá, amennyiben szükséges, a későbbiekben – a szövetség visszajelzése alapján – az alapképzéssel váltakozva mesterképzést is indítanak a TF-en minden második évben.  

A megállapodást Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke és prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora látta el a helyszínen kézjegyével.

„A szinkronúszás viszonylag összetett sportág, amely számos részből, sportágból tevődik össze, éppen ezért fontos, hogy olyan legyen a szakmai képzés, amely minden egyes részre és minden korosztályra elegendő figyelmet tud fordítani” – hívta fel a figyelmet Iker Bernadett.

Lukács Dénes hozzátette, a képzés szakmai anyagának összeállítása teljes mértékben a szövetség kezében van, a TF pedig elsősorban a sporttudományi hátteret adja. A szakember reméli, a jövőbeni együttműködés hozzájárulhat a generációváltáson áteső hazai sportág nemzetközi sikerességéhez, ami azt is jelentheti, hogy markánsabb magyar jelenléttel számolhatunk a 2027-es hazai rendezésű vizes világbajnokságon vagy akár a 2028-as Los Angeles-i olimpián.    

Fotó: Kovács Kornélia

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!