Színes tálat készített Shenker-Horváth Kinga
2024. április 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása című projektjében vett részt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vezető dietetikusa, Shenker-Horváth Kinga. 

Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása című projektje  több meglepő trendre hívta fel a figyelmet a munkahelyi vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban.

Mindebben nagy szerep jutott a TF dietetikusának és táplálkozástudományi szakemberének, az Eisberg nagykövetének, Shenker-Horváth Kingának, aki aktív részese volt a kutatási projektnek.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Színes Tálak fejlesztésében, mert felgyorsult világunkban ezek a komplex salátatálak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, értékes tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, teljes értékű fehérjékkel látják el a szervezetünket, amellett, hogy finom ízkombinációt is alkotnak. Ezzel kapcsolatban szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít, mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el”  mondta el Shenker-Horváth Kinga.

A felmérés egyik meglepő eredménye, hogy sokan, a megkérdezettek több mint fele (53 százalék) mindössze 15-30 percet szán ebédjére. Sőt a válaszadók csaknem negyede (21 százalék) még kevesebb időt tölt étkezéssel, és 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók többsége (59 százalék) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén, ami különösen a nők körében (65 százalék) jellemző.

„Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, hanem tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk. Ezt nehezebb kontrollálni az éttermekben, kifőzdékben vásárolt ételek esetén” – tette hozzá a dietetikus.

Shenker-Horváth Kinga azonban kiemelt néhány jó gyakorlatot is a munkahelyi étkezdékkel kapcsolatban. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem menzáján például van salátabár, amelyből mindig különböző friss saláta- és zöldségfélékkel lehet feldobni az ételeket. Továbbá Jenes-Kis Virág és Szakszon Flóra dietetikus kolléganőivel közösen már két éve terveznek olyan sportolói menüket a TFSE színeiben versenyző élsportoló hallgatóknak, amelyekben szintén vannak különböző saláták.

A Színes Tálak Kutatás az Eisberg megbízásából, az Opinio online közvélemény-kutató felületén, az internethasználó közösség körében készült reprezentatív, 1000 fős mintán. A kutatás célja megegyezik az Eisberg Színes Tálak termékeinek céljával: felhívni a figyelmet a napközbeni étkezés fontosságára, és megmutatni, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, mégis ízletes ételeket is fogyaszthatunk, hogy megőrizzük egészségünket, és fenntartsuk teljesítményünket.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!