Együtt ünnepeltük Mocsai Lajost 70. születésnapját
2024. március 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Régi és mostani kollégái, családtagjai, korábbi játékosai, valamint neves hazai sportvezetők, sportpolitikusok és szakemberek köszöntötték 70. születésnapja alkalmából prof. dr. h. c. Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét, a honi kézilabdasport mindmáig legsikeresebb edzőjét.

Egyre csak gyűltek a résztvevők hétfő délután négy óra előtt a TF aulájában, ahol nagyszabású, sajtónyilvános eseményen 70. születésnapja alkalmából köszöntötték prof. dr. h. c. Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét, a TF korábbi rektorát, számos kiváló hazai és nemzetközi kézilabdaklub – Vasas, Honvéd, Veszprém, Lemgo – no meg a magyar női és férfiválogatott korábbi szövetségi kapitányát. 

A rangos eseményről természetesen nem hiányozhattak a prominens vendégek sem, akik azért látogattak el egyetemünkre, hogy egy emlékezetes délutánt töltsenek el egykori tanárukkal, edzőjükkel vagy éppen régi és jelenlegi kollégájukkal.

Együtt ünnepeltük Mocsai Lajost 70. születésnapját 4

Számos ismert politikuson (Dallos Gyula miniszteri biztos), sportpolitikuson (Schmidt Gábor helyettes államtitkár), sportvezetőn (dr. Kamuti Jenő, Fábián László), kiváló sportolón (Nébald György), a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjain és a TF dolgozóin kívül az ünneplők között felfedezhettük az elmúlt 40 év  meghatározó magyar kézilabdázóit, Rácz Mariannt, Kökény Beát, Farkas Ágnest, Simics Juditot, Siti Beát, Carlos Perezt, Szathmáry Jánost és Ilyés Ferencet is – utóbbit a Magyar Kézilabda-szövetség elnökeként.   

A szép számban egybegyűltek először az ünnepelt edzői karrierjéről készült rövidfilmet tekintették meg, majd pof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora mondta el köszöntőjét.

Beszédében megemlítette, hogy Mocsai Lajos egy év után – komoly sikerekre vágyva – a szegedi főiskolát hőn áhított intézményére, a TF-re „cserélte”, hogy aztán párhuzamosan irányítsa a TFSE női és férfi kézilabdacsapatát. Tengernyi, általa gyűjtött adattal a kezében már pályafutása elejétől igyekezett az egyetemen felhalmozott elméleti tudását átültetni a gyakorlatba mind klubjai, mind pedig a válogatottak élén.

Együtt ünnepeltük Mocsai Lajost 70. születésnapját 1

„Mocsai Lajost, mint edzőt inspiráló, innovatív szakembernek ismertem meg. Ami egyetemi karrieremet illeti, nagyon sokat köszönhettek neki, hiszen ő segített beindítani pályafutásomat. Rektorként, illetve egyetemi vezetőként mindig is az egyetem és a TF közösségének érdekeit tartotta szem előtt. Sokat gondolkodtam azon, vajon mi lehet sikerének titka, és rájöttem, hogy nem más, mint az általa használt különleges nyelvezet, terminológia, amelynek segítségével nemcsak leírja, hanem könnyen megérteti a hallgatósággal a valóságot” – emelte ki beszédében a rektor.  

Dr. Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár rámutatott, a honi sportéletben edzőként, vezetőként és sportvezetőként csak nagyon kevesen tudták felülmúlni Mocsai Lajost. Hozzátette, olyan sportágban alkotott maradandót, amely a labdarúgás után a második legnépszerűbb Magyarországon.

Együtt ünnepeltük Mocsai Lajost 70. születésnapját 3

„Ahol akarat van, ott út is van” – ezek már Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, a MOB tiszteletbeli elnökének szavai voltak. A Nemzet Sportolója köszöntőjében kiemelte, amióta ismeri, Mocsai Lajosban mindig is megvolt a szándék a tanulásra, az önképzésre, a fejlődésre és az igényes szakmai munkára. Mint mondta, sportszakmai sikerének egyik kulcsa a jobbítás szándéka, nyughatatlansága volt. ”Amihez nyúlsz, arannyá válik” – zárta beszédét.

A folytatásban Jancsurák Marcell, a TF Műhely tagja, egyetemünk hallgatója Weöres Sándor „Ének a határtalanról” című versét szavalta el.

A kuratóriumi elnök meghatódottan fogadta a beszédeket, majd megköszönte, hogy ilyen sokan jöttek el az ünnepségre. Ezt követően elismerően és elégedetten szólt az ember boldogságát, boldogulását meghatározó négy fő tényezőről, szülői háttéréről, saját családjáról, felségéről és gyermekeiről, a pozitív stresszről, illetve kihívásokról, amelyeket edzői karrierje során optimálisan fenn tudott tartani, ezzel is motiválva magát új kihívásokra, valamint életének erkölcsi keretet adó hitéről.

Együtt ünnepeltük Mocsai Lajost 70. születésnapját 1

„Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Az én életemben Virginia ez a nő, aki nélkül nem tehettem volna meg, hogy a válogatott- és a klubfelkészülések során több hónapot töltsek távol családomtól. Ő az, aki közben gyermekeinket nevelte, igazi összefogást és biztos családi hátteret teremtve ezzel. A másik fontos támogató háttér az egyetem volt. E kettő garantálta, hogy felelősséget tudjak vállalni azért a munkáért, amelyet végeztem a klubok, illetve a nemzeti válogatottak élén. Mindig is az volt a célunk, hogy példát mutassunk gyermekeinknek úgy, hogy közben egymástól különbözőnek neveljük őket” – emlékezett vissza.

Az esemény zárásaként a kígyózó sorokban várakozó jelenlévők átadták ajándékaikat a kuratórium elnökének, majd következett a közös fényképezkedés és tortavágás, hogy aztán megkezdődjön a fogadással egybekötött kötetlen beszélgetés, amelynek során sztori sztorit követett, és ha a résztvevőkön múlt volna, éjszakába nyúlóan folytatták volna a közös ünneplést és együttlétet.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!