Evezőt ragadtak a TF-esek
2024. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF-en tartott Evezős napon többen is kipróbálták az evezős ergométert. Voltak, akik versenyre keltek egymással, mások pedig a sportszervező és sportmenedzser szakos hallgatók nyílt órájára látogattak el.

Látványos sportágbemutatóval, evezős ergométerrel és színvonalas előadásokkal várták az érdeklődőket a Magyar Evezősszövetség munkatársai március 7-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem aulájában megrendezett Evezős napon. 

A félnapos eseményen az elmélet és a gyakorlat „kezet fogott” egymással: sokan próbálták ki az aulában felállított evezős ergométert, sőt volt, aki a háromfős futamokra is benevezett, mások pedig a sportág elméleti hátterében merülhettek el.

Benkő László, egyetemünk másodéves, osztatlan tanár szakos hallgatója volt az egyik, aki kipróbálta az evezőpadot.

Evezőt ragadtak a TF esek 2

„Épp erre sétáltam, amikor megláttam az ergométert – meséli. – Korábban indultam a sárkányhajó MEFOB-on, és egyszer már evezőpadoztam is. Rövid bemelegítés után egy percen át ergométereztem, ami nagyon jólesett. Tanár szakosként nemcsak a sportban, hanem az iskolában is rendkívül előremutatónak gondolom ezt a kezdeményezést, módszert. Legfőképpen azért, mert egy telefonos applikáció, illetve Bluetooth-kapcsolat segítségével az edzők vagy a tanárok azonnal láthatják a gyerekek adatait és eredményeit, és úgy tudnak tanácsot adni nekik, illetve adatot értékelni, hogy nem kell személyesen ott lenniük velük. A jól digitalizálható folyamat révén lényegesen könnyebb nyomon követni a gyerekek fejlődését, munkáját. Arról nem is beszélve, hogy az ergométer használatával sokkal színesebbé tehetjük akár az edzéseket, akár a testnevelésórákat.”

Evezőt ragadtak a TF esek

Az esemény fénypontja Szántó Éva, a Nemzetközi Evezősszövetség (World Rowing) végrehajtó bizottságának és az Európai Evezősszövetség (European Rowing) elnökségének tagja, az evezős Európa-bajnokság szervezőbizottsági elnökének előadása volt. Szögi László, a szövetség fejlesztési igazgatója pedig az ergométeres versenyekről és gépekről adott tájékoztatást.

A két szakember az alap- és mesterképzésen részt vevő sportszervező és sportmenedzser szakos hallgatók szakmai gyakorlat nyílt óráján az evezés csodálatos világába avatta be a hallgatóságot, és szó esett a közelgő szegedi evezős Európa-bajnokságról is, amelyet Szegeden rendeznek április 25. és 28. között.

Fotó: Falcz Zsófia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!