Fókuszban a küzdősportok, japán vendégek a TF-en
2024. március 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az elmúlt két hétben az egyaránt japán Kokusikan Egyetemről és a Nemzetközi Budo Egyetemről összesen 29 diák és öt tanár látogatott el a TF-re tapasztalatszerzés céljából.

Küzdősportoktatás a köznevelésben? Maguk a japánok csodálkoztak rá, hogy az ő országukon kívül máshol is van ilyen, márpedig Magyarországon ugyancsak szerepelnek a közoktatásban a küzdősportok.

Az elmúlt két hétben a tokiói Kokusikan Egyetemről, majd a kacurai Nemzetközi Budo Egyetemről (IBU) érkezett küldöttség a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre. Az előbbi delegációt Tanaka Risza vezető karatetanár, utóbbit pedig Arakava Maszataka, az IBU Karate Tanszék vezetője, valamint a Fudzsimoto Tosiki IBU Karate Klub edzője vezette. Mindkét intézménnyel szerződésben áll a TF.

Dr. Németh Endre, a Küzdősportok Tanszék vezetője és Csákvári László, a tanszék tanára fogadta a vendégeket, akik megismerhették a TF történetét és létesítményeit. A vendégek a közös ebéd után előadást hallgattak meg a karate magyarországi történetéről és a köznevelésben betöltött szerepéről, különös tekintettel beépítéséről a NAT 2020-ba. Lehetőségük nyílt meglátogatni a magyar karateválogatott keretedzéseit, ahol együtt tréningeztek a kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem) válogatott keret versenyzőivel. Részt vettek továbbá a TFSE parakarate edzésein, s a parakarate válogatott keret vezetőedzője, Magyar Adrián tanár úr vezetésével ízelítőt kaptak a parakarate oktatásának módszertanából, valamint edzettek a TFSE válogatott parasportolóival, ezzel is segítve a versenyzők felkészülését az Európa-bajnokságra. A félév kezdését követő napokban karate- és önvédelemórákon járva látványos bemutatókat tartottak, s a TF-es hallgatókkal együtt dolgoztak a karatetechnikák tökéletesítésén.

„Az IBU képviseletében Magyarországra látogató Arakava és Fudzsimoto mesterrel a közös edzőképzés lehetőségeiről is egyeztettünk – mondta megkeresésünkre dr. Németh Endre.  – Vendégeinknek lehetőségük nyílt a TFSE és a válogatott edzésein részt venni, sőt még vidéki klubokhoz, valamint parakarake-tréningre is elmentek. Örömmel tartottam nekik előadást a TF történetéről és a tanszékünkről. Amikor pedig megtudták, hogy a küzdősportok a magyar közoktatás részét képezik, egyenesen el voltak ájulva, mert nem gondolták, hogy Japánon kívül más országban is működik.”

A TF-en zajló szakmai munka jelentős elismerése, hogy 2019 óta immár másodszor marad egy japán diák több hónapra az egyetemen, hogy ismerkedjen a karate oktatásmódszertanával.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!