Szalma László: Ne tegyék tönkre a távolugrást!
2024. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szalma László, a TF Atlétika Tanszékének egyetemi docense, a távolugrás magyar csúcstartója is ellenzi a sportágát érintő reform ötletét.

Furcsa ötletről beszélt a minap Jonathan Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója a távolugrással kapcsolatban: a túl sok belépés miatt szerinte át kell alakítani a sportágat.

„A tavalyi budapesti világbajnokságon az ugrások harmada a belépések miatt nem volt jó. Ez így nem működik, időpocsékolás. Ezért azt teszteljünk majd, hogy elugró deszka helyett elugró zónát hozunk létre, és a távolságot az elugrás pontos helyétől mérjük le. Ezáltal minden kísérlet számítana, ami növelné a versenyek feszültségét, izgalmát” – mondta a sportvezető.

Carl Lewis, az atlétika legendás alakja, a távolugrásban négyszeres (összesen pedig kilencszeres) olimpiai bajnok amerikai világklasszis az X-en reagált a felvetésre: „Azt hiszem, mindez csak bizonyítja, amit már sokszor mondtam: a távolugrás a legnehezebb atlétikai versenyszám. Ezzel a tervvel viszont éppen a nehézségét vennék ki belőle.”

A sportal.hu ez ügyben megkereste Szalma Lászlót, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Atlétika Tanszékének egyetemi docensét, a távolugrás magyar csúcsát 830 centiméterrel 1985 nyara óta tartó sportcsillagot.

„Carl Lewisnak tökéletesen igaza van. Tudják, hol van ilyen távolugrás? Az általános iskolában, az alsó tagozatban, a felsőben már van elugró deszka - mondta el viccesen túlozva Szalma László. -  Jellemző, hogy egy gátfutó állt elő ezzel , mert véleményem szerint tényleg a lényeget vennék ki a távolugrásból. Ez a sava-borsa, s bizony az edzéseken ezt is gyakorolni kell: nemcsak nagyot kell ugrani, hanem az elugrólécet is el kell találni – fogalmazott Szalma László, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke. – Vannak, voltak olyan szabálymódosítások, amelyeket támogatni lehet. Így volt például a gerely súlypontjának megváltoztatása, mert a dobások hossza már a nézőket veszélyeztette, teljesen logikus volt, nem borzolta a kedélyeket. De tényleg nem értem, hogy egy ilyen szép, érthető és tradicionális sportágat miért kell ilyen ötletekkel tönkre tenni...”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!