Együtt, győztesként ünnepeltük a parasport napját a TF-en
2024. február 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ekler Lucával is találkozhattak, és az ülőröplabdát is kipróbálhatták az érdeklődők a hétfőn a TF Könyvtár és Levéltára által a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezett nagy sikerű eseményen.

Kerekasztal-beszélgetéssel, kiállítással, parakarate- és ülőröplabda-bemutatóval színesített félnapos rendezvénnyel ünnepeltük február 19-én, hétfőn a TF-en a Magyar Parasport Napját, amelynek hivatalos dátuma február 22. Az esemény ötletgazdája és házigazdája a TF Könyvtár és Levéltára volt.

Együtt győztesként ünnepeltük a parasport napját a TF en

Jó volt látni, hogy az „előrehozott” esemény 11 órai kezdetére csordultig megtelt a Sport Olvasóterem, ahol „Ne parázz, kérdezz!” címmel tartottak másfél órás kerekasztal-beszélgetést olyan, a nemzetközi porondon is bizonyított parasportolók társaságában, mint az olimpiai, világ- és Európa bajnok távolugró, a TF inkluzív sportoktató szakirányú képzésének szakfelelőse, a 2023-as esztendő Év fogyatékos női sportolója, Ekler Luca, vagy éppen a szintén olimpiai, világ- és Európa bajnok kajakos, négyszeres Év fogyatékos férfi sportolója-díjas Kiss Péter Pál.

Rajtuk kívül a beszélgetésen jelen volt Molnár Nikoletta olimpiai kvótát szerzett parakajak-kenus, az ülőröplabda-válogatott tagja, Bara Eszter, a könyvtár munkatársa, a magyar ülőröplabda-válogatott játékosa, valamint Németh István „Pityke” kerekesszékes válogatott parakaratés, a TFSE sportolója. A kerekasztalt Magyar Adrián Pál, a TFSE parakarate-edzője moderálta.

Vidáman félelmek nélkül ünnepeltük a parasport napját a TF en 1

Az érdeklődők soraiban többek között megtalálhattuk a TF Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium tanulóit, Tuza Kornélia MSc humánkineziológia szakos hallgatóit, és számos TF-es munkatársat. Megtudhattuk többek között, hogy a meghívott vendégek hogyan lettek parasportolók, miért éppen azt a sportágat választották, és mi mindent adott, illetve jelent nekik a sportolás. Azt is megtapasztaltuk, mennyit nyom egy paralimpiai aranyérem, mert a sportolók elhozták, a hallgatóság pedig kézről-kézre adta a meghívott vendégek szerezte medálokat. A beszélgetés végén a jelenlévők emléklapot vihettek haza, amelyet a meghívott parasportolók írtak alá.    

Ezt követően a rendezvényen résztvevők átsétáltak az aulába, ahol megtekintették a parakarate-, majd az ülőröplabda-válogatott bemutatóját – utóbbit pedig maguk is kipróbálhatták.

Akik lemaradtak az eseményről, és szeretnének többet megtudni a parasportról, a következő két hét során megtekinthetik a könyvtár előterében található kiállítást.

„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!”

Fotó: Falcz Zsófia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!