Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval
2024. február 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pénteken a TF Athén-terme adott otthont az intézmény némiképp formabontó, díjátadókkal tarkított téli diplomaosztó ünnepségének, amelynek során csaknem százan kaptak oklevelet.

Az eddig megszokottól valamelyest eltérően módon kezdődött február 16-án, pénteken a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) téli diplomaátadó rendezvénye az Athén-teremben. Ezúttal nem a hangfalakból szólt az ünnepség elején a Himnusz, hanem a TF-en tavaly diplomát szerzett Ekanem Bálint, a TF Műhely Kulturális Egyesület tagjának torkából.

Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval 5

Az eseményen az egyetem vezetősége mellet díszvendégként jelen volt és beszédet mondott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár.

Szintén meghívást kapott és részt vett az ünnepségen többek között Dallos Gyula, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, a TF díszpolgára, dr. Szabó Tünde kormánybiztos, egyetemünk adjunktusa, dr. Géczi Mariann, a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai igazgatója és Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval 0

Az ünnepséget prof. dr. Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki először a jelenlévő hallgatókat és hozzátartozóikat, az élsportolókat, továbbá az eseményen megjelent prominens személyeket köszöntötte. A TF által kibocsátott diploma kapcsán így fogalmazott.

„Olyan intézmény oklevelét vehetitek most kézhez, amely 99 éve van jelen a hazai felsőoktatásban, és amelyet a legjobb gyakorlati szakemberek képviselnek. Hihetetlen tapasztalat áll mögöttünk, amely kiállta az idő próbáját, és tudományos alapokon áll” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy itt szerzett minősítést Iglói Mihály is, akinek tanítványai annak idején 49 világ- és 35 Európa-csúcsot értek el.

Ezt követően dr. Vitályos Eszter lépett a hallgatóság elé, aki némiképpen rendhagyó módon arra kérte a megjelenteket, hangos tapssal fejezzék ki köszönetüket a végzős hallgatók szüleinek, hozzátartozóinak, tanáraiknak és oktatóiknak.

„Az igazi sportoló sosem felejti el mesterét és intelmeit, a mesternek pedig a legnagyobb öröm, amikor tanítványát boldogulni látja. Ha az elmúlt évek során voltak is nehezen teljesíthető feladatok, igazságtalannak tűnő tesztek vagy elmaradt dicséretek, ma minden oktatójuk szíve csordultig van tele boldogsággal és elégedettséggel, mert önök kiállták a próbákat” – hangoztatta a miniszterhelyettes.

Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval 1

Ezt követően dr. Schmidt Ádám tartott rövid köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, a TF diplomaátadója a hazai sportélet egyik legjelentősebb eseménye is egyben. Az államtitkár felhívta a figyelmet, aki az itthoni sportéletben helyezkedik el, biztos megélhetésre és karrierre számíthat, elsősorban annak köszönhetően, hogy Magyarországon a sport kiemelt stratégiai ágazat, és a magyar kormány fontosnak tartja azok sorsát, akik a sportéletben képzelik el jelenüket és jövőjüket.

„Hogy a magyar sport továbbra is sikeres lesz-e, rajtatok is múlik, kedves végzősök” – hangzott az államtitkár biztatása.

Az ünnepség a TF Sportolója-díjak átadásával folytatódott, amelyeket Sterbenz Tamás rektor és Schmidt Ádám adott át. Az Év legjobb női sportolója-díjat vehette át Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a 2023-as hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon a negyedik helyet szerezte meg, míg az Év legjobb férfi sportolójának Koch Máté világ- és Európa-bajnok párbajtőrözőt választották.

A TFSE igazolt versenyzői kategóriában a legjobb női sportolójának járó elismerést Ekler Luca parasportoló kapta, aki tavaly három világbajnoki címet is szerzett. A TFSE igazolt versenyzői kategóriában a legjobb férfi sportolójának járó díj Nerpel Gergely cselgáncsozónak jutott, aki a 2023 novemberében megrendezett U23-as dzsúdó Európa-bajnokságon két bronzérmet is nyert. A díjakat Németh Lajos, a TFSE elnöke nyújtotta át.

Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval 2

Az Év csapatának járó díjról a TF aktív státuszú hallgatói online szavazás során dönthettek, amelynek során a legtöbb szavazatot a TF egyetemi Eb-ezüstérmes női kézilabdacsapata kapta (Világos Diána, Merő Dóra, Vereszky Dorka, Béres Eszter, Csóka Eszter, Osvai Fanni, Konkoly Kata, Puskás Lilla, Kóka Mariann, Varga Panni, Bernáth Réka, Pécsi Villő, Fehér Virág, Nagy Zsuzsanna).

Az ünnepség folytatásában prof. dr. Tihanyi József, a TF Doktori Tanácsának elnöke szólt a PhD-fokozatot szerzőkhöz – Csurilla Gergelyhez, Dobos Károlyhoz, Kincses Gáborhoz és Kovács Krisztinához –, ám mielőtt ők kézhez vették doktori diplomájukat, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke emelkedett szólásra.

„Légy, ami lenni akarsz, tégy úgy, amit tenni szeretnél” – idézte először Henryk Sienkiewicz lengyel Nobel-díjas írót, majd a folytatásban arra hívta fel a figyelmet, nem mindegy, milyen utat választunk, milyen alapelvek mentén, és mik azok, amik befolyásolják útkeresésünket életpályánk során. Útravalóként megjegyzete, mindig arra kell törekednünk, hogy átadjuk tudásunkat és az életünk során felhalmozott bölcsességet.

„Önök és ti már részben a diploma megszerzése előtt elindultatok ezen az úton, és most, hogy kézhez vehetitek okleveleteket, még intenzívebben folytatjátok majd az útkeresést. Nagy a felelősség rajtatok, nehéz, de édes terhet cipeltek.”

Rendhagyó téli diplomaátadó ünnepség díjátadóval 4

A folytatásban Oros Zsolt frissen végzett MSc Szakedző szakos hallgató, a Műszaki és Ellátási Igazgatóság vezetője olvasta elő a hallgatói eskü szövegét. Harminckilencen osztatlan tanári, öten MSc sportmenedzseri, négyen MSc szakedzői diplomát, 25-en BA edzői, 14-en BSc sport- és rekreációszervezés, míg egy fő BSc rekreációszervezés és egészségfejlesztés diplomát vehetett át.

Ezután Szentváry-Lukács Vajk friss diplomás MSc szakedzőt búcsúzott el az intézménytől a hallgatók nevében, majd az ünnepség végén a Bagossy Brothers Company „Visszajövök” című száma hangzott el, útkeresésre és céljaik megvalósítására indítva ezzel a TF frissen végzett diplomásait.

Fotó: Turcsik Márk

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!