Hiányérzet nélküli életre nevel a TF – Németh Lajos 70 éves
2024. február 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szombaton volt hetvenéves Németh Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjáték Tanszékének nyugdíjas mesteroktatója, korábbi vezetője.

Amikor tavaly beszélgettünk vele, jövőbeli nagy vágyaként említette, hogy szeretné megélni a TF új kampuszának teljes egészében láthatóvá válását, s belépni oda akár óraadó tanárként, akár a TFSE elnökeként. Nos, Németh Lajos megtehette – megtette. A Sportjáték tanszék korábbi vezetője, jelenleg nyugdíjas mesteroktatója ma lett hetvenéves, és természetesen maradt még kívánsága.

„Óriási öröm mindannyiunknak, hogy új kampuszunk csaknem teljes egészében elkészült, nagyon szeretném megélni az utolsó darab helyére kerülését is – mondta megkeresésünkre a magyar röplabdasport kiemelkedő alakja, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya. – A családdal szűk körben ünnepelünk, de nem csupán engem, hanem a nagyobbik fiamat is, aki meg február 4-én született. Egyébként pedig nem tulajdonítok nagy jelentőséget a hetvennek, számomra fontosabb lesz a hetvenötödik, méghozzá édesanyám miatt. Huszonöt évesen szült engem, amikor ő volt ötven, én huszonöt, hetvenöt éves korában pedig én voltam ötven.”

A TF legendás egyéniségei közül dr. Tóth Ákos és dr. Gombocz János egyaránt nyolcvanéves, Németh Lajos most lett hetven – nem tudnak elszakadni a TF-től. És nem is akarnak.

„Hálás köszönet a TF vezérkarának a Masters Club megalapításáért, nagyon szeretek oda járni – fogalmazott Németh Lajos. – A nyári szünetet leszámítva havonta egyszer összejövünk, a minap is találkoztunk mi, nagy öregek, nekem ez mindig nagy élmény. Éppen Tóth Ákos mondta, és mélységesen egyetértek vele, hogy régen sokkal szorosabb volt a kötődés a kollégák, illetve az oktatók és a hallgatók között, milyen jó lenne újra átélni mindezt! Ha már szóba kerültek a régiek: jövőre lesz százéves a TF, készül egy százoldalas kiadvány, amelyben minden tanszékről készül egy-egy fejezet, s minket, régi bútordarabokat kértek fel a történet megírására, rajtam kívül többek között Tóth Ákost, Gombocz Jánost és Pavlik Gábort.”

Németh Lajos csaknem négy évtizede, 36 éve tanít a TF-en, de először 1969-ben lépett be az intézmény kapuján, a TFSE röplabdázójaként, úgyhogy ötven évnél is régebbre nyúlik vissza a kötődése.

„Építésznek készültem, de amikor elkezdtem járni a TF-re, annyira magával ragadott a miliő, olyan élményekkel gazdagodtam, hogy lemondtam eredeti tervemről. És nem bántam meg. Itt vagyok hetvenévesen, és őszintén mondom, a legkevésbé sincs hiányérzetem a pályám kapcsán, a TF ugyanis az életre is nevel.”

Óraadó, TFSE-elnök, a Balatonfüreden általa létrehozott női röplabdaklub sportigazgatója, és ahogyan mondta: csodásan érzi magát.

Maradjon is így sokáig, Isten éltesse, tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!