Az első Európai Volunteer SUMMIT a TF-en
2023. december 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen adott otthont az első Európai Önkéntes Csúcstalálkozónak 2023. december 13-án.

Az egész napos programon 23 ország sportszervezeteinek képviselői vettek részt, amelyet prof. dr. Sterbenz Tamás rektor nyitott meg. Rektor úr köszöntötte az első Európai Sportönkéntes Csúcstalálkozó résztvevőit és a V4V-projekt partnerséget. Kiemelten köszöntötte az Európai Sport- és Foglalkoztatási Obszervatórium (EOSE) elnökét, Kirstie Simpsont, ügyvezető igazgatóját, Aurelin Favre-t és vezető kutatóját, Greg Carrollt, valamint Greg Woodsot, a World Rugby oktatásért és fejlesztésért felelős vezetőjét, a csúcstalálkozó modetátorát.

„Örülünk annak, hogy házigazdák lehettünk, és a projekt zárásaként megszervezhettük az első európai sportönkéntes készségekkel foglalkozó csúcstalálkozót, az EOSE-vel közösen vendégül láthattuk a csúcstalálkozó huszonhárom országból érkezett résztvevőit” – hangsúlyozta Sterbenz Tamás rektor.

A csúcstalálkozó igen gazdag programjában Floor van Houdt, az Európai Bizottság Sport Unitjának vezetője beszélt az önkéntesség fontosságáról az európai sportágazati politikában, melyet a V4V-projekt eredményeinek bemutatása majd megvitatása követett. Ismertették a projekt három fázisban és 12 európai országban elvégzett kutatás eredményei, amelyek alapján a két digitális, az önkéntesek toborzását, megtartását és menedzselését segítő eszköz fejlesztése történt meg. Ezek az online, kompetenciaalapú önértékelési eszközök lehetővé teszik a sportszervezetek számára, hogy beazonosítsák és bemutassák az önkéntesek fogadásával kapcsolatos teljesítményüket, illetve az önkéntesek számára azt, hogy megjelenítségk az önkéntes tevékenység során szerzett készségeiket és kompetenciáikat.

A csúcstalálkozó résztvevőeinek volt lehetősége a témát és az elkészült online eszközrendszert kiscsoportokban megvitatni, majd kerekasztal beszélgetés során hallhattak az önkéntesek kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról. Az online eszközök végső formájukban 2024 első felében lesznek elérhetők az érdeklődők számára.

Dr. Perényi Szilvia, a Sportmenedzsment Tanszék docense a V4V-projekt szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy az elkészült eszközök kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az önkéntesek hozzájárulása a sportszervezetek működtetésében és a sportrendezvények lebonyolításában egyre nagyobb figyelmet és elismerést kaphasson.

Az elmúlt tizenöt évben, 2009-től kezdődően egyetemünk 5 Erasmus + Sport-projektben dolgozott együtt az EOSE-vel és partnereivel. A V4V-projekt is az Erasmus + pályázati finanszírozásnak köszönhetően valósult meg az Európai Sport- és Foglalkoztatási Obszervatórium (EOSE) vezetésével, 15 európai és globális sportszervezet, köztük a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel az elmúlt három évben. A projekt megvalósításában egyetemünkről dr. Perényi Szilvia és dr. Farkas Judit vett részt.

A V4V-projekt parnerei:

  • Európai Sport- és Foglalkoztatási Megfigyelőközpont (EOSE) - Franciaország/ EU
  • World Rugby - Írország / globális
  • Nemzetközi Judo Szövetség Akadémiai Alapítvány (IJF) - Málta / Globális
  • Román Labdarúgó Szövetség (FRF) - Románia
  • Finn Atlétikai Szövetség (SUL) - Finnország
  • Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (ISCA) - Dánia / világszinten
  • Európai Önkéntes Központ (CEV) - Belgium / EU
  • Sport and Recreation Alliance (SRA) - Egyesült Királyság
  • Portugál Sport- és Ifjúsági Intézet (IDPJ) - Portugália
  • Észt Sportoktatási és Információs Alapítvány (FSEI) - Észtország
  • Nemzeti Sportkutatási Intézet (NISR) - Románia
  • Leeds Beckett Egyetem (LBU) - Egyesült Királyság
  • Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (HUSS) – Magyarország
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!