Doppingszer-szennyezettséget vizsgált a Sport-táplálkozástudományi Központ
2023. december 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Növényi alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ akkreditált Analitikai Laboratóriuma részt vett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának legfrissebb terméktesztjén, amelyen számos szempontot figyelembe véve növényi alapú fehérjeporokat vizsgált be. A laboratórium szakemberei a fehérjeporok esetleges doppingszer-szennyezettségét ellenőrizték. Megnyugtató eredmények születtek, mert a szúrópróba-szerűen kiválasztott termékek egyikében sem mutattak ki doppingszert.

A Nébih ugyanakkor közölte: a tesztelt 17 csokoládéízű termék egyike sem sem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak, ezért hatósági eljárás indult. Ezen felül négy terméknél élelmiszer-minőségi, egy esetben pedig élelmiszer-biztonsági hibát állapítottak meg a szakemberek, míg egy termék visszahívását nem jelölt szójatartalom miatt rendelték el a hatósági felügyelők.

A teszt eredményeiről bővebben itt olvashatunk.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!