Egy napra a TF-re költözött Olaszország
2023. november 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét keretében sporttáplálkozási szemináriumnak adott otthont november 13-án, hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem.

Bemutatókkal, ínycsiklandó ízekkel és látványkonyhával kényeztették az olasz konyha szerelmeseit november 13-án a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét keretében tartott rendezvényen a látogatók megismerkedhettek a világhírű olasz konyha alapanyagaival, illetve azok jótékony élettani hatásával, remek szakemberek tolmácsolásában.

A programot a Olaszország budapesti nagykövetsége az ICE-Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájával, a Pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemével, valamint a TF Sport-táplálkozástudományi Központjával közösen szervezte és rendezte.

Az eseményt prof. dr. Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

„Olaszország nemcsak a gasztronómiában, hanem a sportban és a művészetekben is rengeteget adott a világnak. Az olasz konyha, vagy úgy is fogalmazhatnék, az olasz mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb táplálkozási módja, amely a sportolók étrendjébe is sikeresen beépíthető” – fogalmazott a rektorhelyettes. 

H.E. Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete hangsúlyozta, a rendezvény egyik fő célja, hogy közvetítse a mediterrán diéta jótékony hatásait, megismertesse a résztvevőkkel az olasz konyha legfontosabb összetevőit, továbbá, hogy megmutassa, hogyan lehet a sportolók étrendjébe beilleszteni.

Egy napra a TF re költözött Olaszország 2

Ha van vaklaki, aki testközelből is megismerhette az olasz konyha világát, az Madaras Norbert kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó, a honi szövetség elnöke. Profi játékosként ugyanis tíz évet töltött Olaszországban a Pro Recco együttesében – amellyel négy BL-trófeát is begyűjtött –, és a kint töltött évek nagyban meghatározták, megváltoztatták családja étkezési szokásait.

„Ha egy másik országban élünk, elengedhetetlen, hogy magukba szívjuk annak kultúráját, amelynek igencsak fontos része a gasztronómia” – mondta, hozzátéve, hogy kedvenc ételük a tészta és a Focaccia di Recco volt, és hazatérése után családjával továbbra is az olasz konyha szerelmese maradt.    

A nap során a szervezők – olasz és TF-es oktatók tolmácsolásában – több izgalmas gasztronómiai témát tártak a hallgatóság elé, természetesen sportos kontextusban.

Szó esett arról, mi a szénhidrátok és a szénhidrátokban gazdag olasz élelmiszerek jelentősége, milyen szerepet játszanak a sportolók étrendjében, hogyan lehet beépíteni az olasz fehérjeforrásokat a sportolók táplálkozásába, mi a zsírok élettani és sportbéli jelentősége – hogy csak néhányat említsünk a legizgalmasabbak és legérdekesebbek közül.

A kóstolókon és kerekasztal-beszélgetéseken is kitűnően megfért egymással a sporttudomány és a sport: az előadók között jegyezhettük dr. Gabriella Morinit, a Pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemének adjunktusát, dr. Szilágyi-Utczás Margitát, a TF Sport-táplálkozástudományi Központjának igazgatóját, Shenker-Horváth Kingát, a Sport-táplálkozástudományi Központ vezető dietetikusát, Lőrincz Krisztina paralimpikont, a Diswake SE elnökét, illetve Luca Damonte olasz válogatott vízilabdázót, a Ferencváros játékosát.

A színes programot dr. Carol Povigna főzőshow-ja és kóstolója zárta.

Fotó: ICE Budapest 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!