Az 1956-os forradalom eseményeire emlékeztünk
2023. október 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 19-én és 23-án a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen is megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

Október 19-én délben az Athén teremben gyűltek össze a hallgatók tanáraik vezetésével. Szép számú hallgatóság gyűlt össze az ünnepségre, amelyen a TF diákjai és tanárai mellett az öttusázók széles köre is megjelent – ők a Hegedűs-szobor koszorúzására jöttek.

Formabontóan kezdődött a csaknem 40 perces program. A szokásoknak megfelelően a műsor most is egy „folyam” volt: a forradalom különböző szakaszait felvillantó versek között ismét hallhattunk több, rockoperából vett dalt, és persze a tánc sem maradhatott ki. A művészi mozgás azonban klasszikus zenét is csempészett a műsorba. A forradom idején készített képek, illetve filmrészlet vetítése tette teljessé az élményt. Új szereplőket is avatott a TF-műhely, akik – úgy tűnik –  gyorsan beilleszkedtek a már összeszokott társaságba. A hallgatók a karakterükhöz leginkább illő verseket/szöveget mondták el.

Az előadás végén nagy tapsot kaptak a TF-műhely társulatának e napon fellépett tagjai: Baljer Roxána, Bozi András, Dóra Gergely, Ekanem Bálint, Fejes Fruzsina, Fülöp Veronika, Galkó Dominik, Hadusfalvy Polett, Jancsurák Marcell, Kovács Dániel, Leposa Dávid, Petz Dávid, Proszenyák Dalma, Vacic Ádám, Varga Réka és segítőik: Benkő László, Horváth Krisztián, Kisparti Dóra, Mihály Rebeka, Szöllősi Ferenc.

A műsor után került sor Hegedűs István 20 éve felavatott szobrának koszorúzására. A kerek évfordulóra különlegességekkel is készültünk. A meghívó is formabontó volt a hátoldalán a szobor képével, illetve a piros pausz betétlappal.

Az 1956 os forradalom eseményeire emlékeztünk 2

A koszorúzáson az eseményt levezető Nemerkényi Krisztina köszöntötte a résztvevőket: Pokorni Zoltánt, Hegyvidék polgármesterét, Fábián Lászlót, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát, Mizsér Attilát, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkárát, dr. Ökrös Csaba rektorhelyettest és az öttusázók széles körét, akik 20 éve – példát mutatva – minden évben szinte ugyanabban a létszámban, méltón emlékeznek Hegedűs Istvánra. De – mint mindig – leánya, Hegedűs-Virág Andrea is jelen volt, aki az idén elhozta öttusázó unokáját, Andreát is. Az ünnepi beszédet – az eseményeket a szövetség részéről 20 éve szervező – Pécsi Gábor korábbi szövetségi kapitány és főtitkár tartotta, aki öttusázó társainak személyes gondolatait osztott meg.

Ezután az intézményeiket képviselő vezetők tiszteletük jeléül koszorúztak, illetve fejet hajtottak a szobornál, majd egy vadgalagonyafát ültettek, amelynek során a koszorúzók – a jelenlévők nevében is – több lapát földdel képletesen is hozzájárultak a fa ültetéséhez.

Az esemény közös fotózással ért véget.

A TF „kis küldöttsége” még tovább ment, és megkoszorúzta a két másik, 1956-hoz kapcsolódó helyszínt is: a K2 épület félemeletén lévő emléktáblát, amelybe a TF három ’56-os halottjának nevét vésték bele, illetve a volt Női kollégium Győri úti falát, ahol egy emléktábla arra emlékeztet, hogy onnan indultak el a TF hallgatói 1956-ban, hogy csatlakozzanak az egyetemisták felvonulásához.

Október 23-án délelőtt Nemerkényi Krisztina tanárnő egyetemünk képviseletében koszorút helyezett el  a Hegvidéki Önkormányzat ’56-os megemlékezésén, a Gesztenyés kertben álló emlékműnél.

Kép: Horváth Krisztián és Sárközy György

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!