Hatalmas érdeklődés és nagyfokú elismerés a Doppingellenes Egyezmény Monitoring-munkacsoportjának látogatásán
2023. október 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Doppingellenes Egyezmény Monitoring-munkacsoportja járt a TF-en, ahol elismerően nyilatkozott a Sport-táplálkozástudományi Központ analitikai laboratóriumáról.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának analitikai laboratóriuma megtisztelő felkérésben részesült a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának részéről.

2023 október 10-12. között kerül sor a Doppingellenes Egyezmény Monitoring-munkacsoportjának értékelő látogatására Magyarországon. A központ, különös tekintettel az MSZ EN/ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerint akkreditált analitikai laboratórium, aktívan kiveszi részét a doppingellenes küzdelemből.

A 2017 októberében átadott központ létrehozásának fő célja az volt, hogy a laboratórium munkájával megóvja a sportolókat az estlegesen doppingszerekkel szennyezett étrend-kiegészítők okozta vétlen doppingolástól, míg a dietetikai kabinet munkatársai táplálkozási tanácsaikkal segítsék a sportolók felkészülését, regenerációját és céljaik elérését.

„A sportért felelős államtitkárság hozta létre központunkat abból a célból, hogy a vétlen doppingolás elkerülésében segítsünk sportolóinknak. Most a WADA monitoring-munkacsoportja érkezett Magyarországra, és dr. Reinhardt Ákos kérdezte, hogy az államtitkársággal együttműködve hozzájárulunk-e központunk bemutatásához. Gondolkodás nélkül igent mondtunk, úgyhogy körbevezettük az ötfős monitoringcsoportot, amely a magyarországi doppingellenes tevékenység ellenőrzése végett érkezett hazánkba” – mondta érdeklődésünkre dr. Szilágyi-Utczás Margita, a Sport-Táplálkozástudományi Központ igazgatója és laboratórium-vezetője.

Az analitikai laboratórium a központ megalakulása óta a WADA tiltólista változásait dinamikusan követve, folyamatosan bővülő szolgáltatási palettájával nemcsak hazai, hanem közép- és kelet-európai szinten is egyedülállóvá vált. Szoros együttműködésben dolgozik a Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (HUNADO) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal. Az idelátogató monitoring-munkacsoport tagjai nagy érdeklődéssel kísérték, hogy körbevezetik őket a laboratóriumban, és részt vehetnek a részletes szakmai bemutatóban. Közülük többen jelezték, hogy a jövőben szeretnének együttműködni.

„Fontos hozzátenni, hogy központunkban az analitikai labor mellett dietetikai kabinet is működik, ahol táplálkozástudományi tanácsokat kaphatnak sportolóink, és a két egység szorosan együttműködve igyekszik hozzájárulni, hogy a versenyzők a lehető legjobb teljesítményt érjék el” – tette hozzá Szilágyi-Utczás Margita.

A központ csapatát dr. Szilágyi-Utczás Margita központigazgató vezetésével, a laboratórium részéről dr. Pálinkás Zoltán, Király Réka, Bartha Hajnal, Schreiberné Molnár Erzsébet és Szemők Szilvia alkotja, míg a dietetikai kabinet munkáját Shenker-Horváth Kinga szakmai felügyelete mellett Szakszon Flóra és Jenes-Kis Virág látja el.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!