A TF díszdoktora lett a kétszeres olimpiai bajnok Sebastian Coe
2023. szeptember 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szenátusa díszdoktorává fogadta a kétszeres olimpiai bajnok brit középtávfutót, az atlétikai világszövetség (WA) elnökét, Lord Sebastian Coe-t, valamint prof. dr. Muhammad Li Csi Fenget, a malajziai Ázsiai Mozgásgyógyászati Egyetem igazgatóját.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szeptember 28-i, csütörtöki szenátusi ülésén döntöttek arról, hogy az egyetem díszdoktorává fogadják a kétszeres olimpiai bajnok brit középtávfutót, az atlétikai világszövetség (WA) elnökét, Lord Sebastian Coe-t és a Malajziában működő Ázsiai Mozgásgyógyászati Egyetem (Asia College of Exercise Medicine) igazgatóját, prof. dr. Muhammad Li Csi Fenget.

Li Csi Feng – aki korábban intézményünk munkatársa volt – a Nemzetközi Mozgásgyógyászati Tudományos Bizottság igazgatójaként is tevékenykedik.

Coe az 1980-as moszkvai, valamint az 1984-es Los Angeles-i olimpián nyert aranyérmet 1500 méteren. Sportpályafutása során összesen kilenc szabadtéri és három fedett pályás világrekordod állított fel középtávon.  

Coe

Visszavonulása után 1992 és 1997 között brit parlamenti képviselő volt, majd a 2012-es londoni olimpiai játékok szervezőbizottságának elnökévé választották. 2007-ben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökhelyettese, 2012-ben a Brit Olimpiai Bizottság elnöke, 2015-ben pedig a nemzetközi szövetség elnöke lett.  

Coe-t baráti viszony fűzi a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemhez. Az idei augusztusi budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokság során rövid látogatást tett a TF-en, ahol negyedórás előadást tartott az edzők felelősségéről, a szakma szépségéről és nehézségeiről. Coe akkor az egyetem díszdoktorainak nevét tartalmazó márványtáblához is ellátogatott.

SterbenzCoe

Ahogy korábban prof. dr. Sterbenz Tamás rektor többször említette, a TF intenzíven részt vett az atlétikai világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében. Ezenkívül az egyetem Csörsz utcai vadonatúj létesítménye volt a világesemény egyik edzőhelyszíne, illetve Frank Dick, a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia és az Atlétikai Edzők Európai Szövetségének elnöke vezetésével a vb alatt itt tartotta szimpóziumát és kerekasztal-beszélgetéseit az Edzők Klubja (Coaches Club). A világesemény egy másik kiemelt kísérőrendezvénye volt a TF-en tartott, az atlétikai világszövetség szervezte tudományos konferencia, amelynek során a sportág legégetőbb kérdéseit feszegető előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

A TF 1925-ös alapítása óta összesen 49 díszdoktori címet adományozott elismert sportolóknak, sportpolitikusoknak, sportszakembereknek és sporttudósoknak. A TF díszdoktora többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke, Juan Antonio Samaranch, Primo Nebiolo és dr. Jacques Rogge, Kenneth H. Cooper, az orvostudományok doktora, aki úttörő szerepet játszott az aerobikedzés egészségmegőrzésre és -javításra gyakorolt előnyeinek kidolgozásában, valamint Polgár Judit nemzetközi sakknagymester. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!