A legmagasabb szint elérése a TF célja a Healthy Campus programban
2023. szeptember 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Világszerte több mint 75 egyetem csatlakozott már a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Healthy Campus programjához, az egészséges életmód támogatása a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számára is kiemelten fontos.

 Idén májusban volt három éve, hogy elindult a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Healthy Campus programja, amelyhez időközben 37 ország több mint 75 egyeteme csatlakozott, közöttük a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem is. A kezdeményezés célja, hogy a lehető legtöbb színtéren fejlessze a hallgatók és az egyetemi közösség jóllétét és a campuson belül (is) támogassa az egészséges életvezetést.

A program holisztikus szemlélettel közelít a felsőoktatás résztvevőinek egészségéhez, a testi egészség mellett egyaránt összpontosít a mentális egyensúlyra, a táplálkozásra, a társadalmi felelősségvállalásra és a fenntarthatóságra. A program konkrétan meghatározott, kétéves periódust ölel fel, kilenc lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, amelynek alapján az adott intézmény elnyeri az általa elért fokozatot és minősítést.

A hét fő pillér összesen 100, részletesen kidolgozott kritériumelemből tevődik össze. A 7 pillér: Healthy Campus menedzsment (33 kritérium); fizikai aktivitás és sport (33 kritérium); táplálkozás (8 kritérium); betegségmegelőzés (7 kritérium); mentális és szociális egészség (8 kritérium); kockázati magatartás (5 kritérium); környezet, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás (6 kritérium). A minősítést az egyetem attól függően nyeri el, hogy a hét fő terület 100 kritériumából hányat tud teljesíteni. A csatlakozást követő első év végeztével, több mint 39 kritériumnak megfelelése esetén már megkapja a minősített jelzőt. A következő szintek érhetők el: minősített, 40-50 kritérium; bronz minősített, 51-65 kritérium; ezüst minősített, 66-80 kritérium, arany minősített, 81-90 kritérium; platinum minősített, 91-100 kritérium.

FISU HealthyCampus

„A kétéves folyamat első részén vagyunk túl, és nem is állunk rosszul – mondta érdeklődésünkre dr. Lacza Gyöngyvér, a TF Rekreáció Tanszékének vezetője, a Healthy Campus projekt szakmai vezetője. – Eddig 63 pontot gyűjtöttünk, a jelek szerint minősített egyetemmé válhatunk, de még két hónap, mire ez kiderül és hivatalos lesz. A célunk természetesen a platinum fokozat elérése. Törekvésünk, hogy az egyetem itt a campuson biztosítsa minden hallgatójának és munkatársának az egészséges életvezetés lehetőségét, ezáltal is támogatva a lehető legjobb életminőség elérését. Tervünk megvalósítása érdekében a tavalyi félévben létrehoztunk egy szakmai bizottságot, amelybe minden pillérhez kapcsolódva egy-egy szakértő kollégát kértünk fel a közös munkára. A menedzsmentcsapat tagjai dr. Ökrös Csaba, dr. habil. Gál Andrea és jómagam. A bizottság tagjai: dr. Boda-Ujlaky Judit, prof. dr. Szmodis Márta, dr. Szilágyi-Utczás Margita, Szőke Ádám, Nagy Máté, dr. Varga Dániel és Koch Ágoston. Első lépésként felmértük a jelenlegi helyzetet és megállapítottuk, hogy a kritériumrendszer mintegy kétharmadát tudjuk teljesíteni. Az egyetem több szempontból már most is egészséget támogató környezetet kínál, de szeretnénk ebben további jelentős előrehaladást elérni. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy megismerjük a hallgatók és a kollégák igényeit és elvárásait is, ezért egy-egy kérdőíves felmérést készítettünk, amelyek eredményeit beépítve tervezzük a jövő évi fejlesztéseket. Ezúton is hálásan köszönjük mindenkinek, aki megosztotta velünk véleményét. Jelentős változtatásokat tervezünk előmozdítani minden területen. Például, hogy csak néhány beavatkozást említsek, jövőre elindulnak a hallgatói és dolgozói szabadidősport-programok, bevezetjük a menzán a dietetikusaink ajánlásával készített healthy campus menüt, valamint dolgozunk számos környezettudatos megoldáson a műanyaghasználat visszaszorítása érdekében. A közeljövőben a Healthy Campus projekt részeként három eseményre invitáljuk a kollégákat. Október 10-én a Kék Túra Napján hallgatóinkat és kollégáinkat közös túrára várjuk a Rekreáció Tanszék szervezésében, kollégáinkat pedig szeretettel várjuk a Mentális Egészség Napjára október 12-én, illetve a Férfi Napra november 17-én a Társadalmi Kapcsolatok Iroda szervezésében. A programlehetőségekről hamarosan megosztjuk a részletesebb információkat.”

Fotó: FISU

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!