Történelmi tanévnyitó ünnepség a Csörsz utcában
2023. szeptember 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ünnepélyes keretek között, számos kiemelt vendég jelenlétében avatták fel hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vadonatúj, Csörsz utcai sportkomplexumát, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontot. Ezzel minden bizonnyal új fejezet kezdődik a TF csaknem százéves történetében.

Történelmi pillanat szemtanúi lehettek azok a hallgatók, tanárok, dolgozók és vendégek, akik részt vettek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2023/2024-es tanévének nyitóünnepségén.

Szeptember 4-én, hétfőn ugyanis – e dátum minden bizonnyal emlékezetes eseményként vonul be a TF történelemkönyvébe – ünnepélyes keretek között adták át a Dr. Koltai Jenő Sportközpontot, amely méltó utódja az 1950-ben átadott, az „öreg” TF-esek között csak „Csörszként” emlegetett, ám évekkel ezelőtt lebontott régi létesítménynek.

Mint ismert, 2015 októberében a tűz martalékává vált, és teljesen megsemmisült a K1 épület mögötti 3000 négyzetméteres sportcsarnok. Egy évvel később azonban az akkori rektor, prof. dr. Mocsai Lajos kormányígéretet kapott arra, hogy a Csörsz utcában, a régi, Dr. Koltai Jenő nevét viselő sportközpont helyén új komplexum épül.

6R9A6925

Az ígéretet tettek követték: 2020 szeptemberében a TSPC Kft. tervei alapján, a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében megkezdődhetett Buda legnagyobb kampuszfejlesztésének második üteme a XII. kerület szívében, a BAH-csomópontnál.

A három évig tartó munkálatok eredményeképpen a csaknem negyvenezer négyzetméteres területen megépült egy 8 ezer négyzetméteres, rekortán borítású atlétikapálya IAAF 2 nemzetközi minősítéssel, amely magában foglal egy élőfüves labdarúgópályát is. Továbbá elkészült egy műfüves labdarúgópálya és két akril keményborítású teniszpálya is a debreceni székhelyű Globál Sport Kft. kivitelezésében.

A sportközpontban helyet kapott egy 1500 fős, mobil lelátóval ellátott multifunkcionális sportcsarnok, amely kézi-, kosár- és röplabda, valamint torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható, egy multifunkcionális csarnok 200 férőhelyes mélygarázzsal, amelyben motortárolók és elektromos töltők, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is. A fejlesztés régiós szinten is kiemelkedő oktatási beruházásnak számított, elsődleges célja pedig a hallgatók és oktatók színvonalas munkájának segítése.

Történelmi tanévnyitó ünnepség a Csörsz utcában 1

Az ünnepségen a TF vezetőségét prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és dr. habil. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes képviselte.

A megnyitón szintén jelen volt többek között dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, valamint Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere.

Mellettük számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló és edző, illetve sportvezető is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt: többek között dr. Szabó Tünde kormánybiztos, Fábián László, olimpiai bajnok, a MOB főtitkára és Szabó László, a Paralimpiai Bizottság elnöke. Természtesen nem hiányozhatott az eseményről dr. Koltai Jenő felesége és fia sem, akiket külön üdvözölt az egyetem vezetősége.

Elsőként Mocsai Lajos köszöntötte az egybegyűlteket a csarnok bejáratánál. Beszédében először röviden felidézte a szomorú múltat, 2015. október 15-ét, amikor leégett az egyetem régi csarnoka, majd emlékeztetett, egy évvel később már megszületett a döntés az újraépítésről.

„Az atlétikai világbajnokság alatt olimpiai, világ- és Európa-bajnokok tesztelték a sportkomplexumot, amellyel a legmesszebbmenőkig meg voltak elégedve. A sport, mint műveltségi és tudományterület terület végre olyan otthonra lelt, amely méltó egyetemünk hírnevéhez” – hangsúlyozta a TF korábbi rektora.   

6R9A6756

Dr. Schmidt Ádám óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy részese lehet egy ilyen fontos, a TF szempontjából méltán nevezhető történelmi pillanatnak. Aláhúzta, az új sportkomplexum számos szereplő együttműködésének gyümölcse, továbbá, hogy olyan létesítmény nyílik most meg a hallgatók, a tanárok, a sportolók és a szakemberek előtt, amellyel a TF meg tud majd felelni a modellváltással járó kihívásoknak.

Prof. dr. Sterbenz Tamás a magyar sport egyik legfontosabb létesítményének nevezte a sportközpontot. Mint mondta, ez az a hely, ahol a jövő sportszakembereit képezni fogják, s ezzel az egyetem hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy a magyar nemzet egészsége, a hazai sport eredményessége és a közösségépítés kéz a kézben járjon.

6R9A6567

A beszédek után Mocsai Lajos, Sterbenz Tamás, Hankó Balázs és Schmidt Ádám szalagátvágással adta át a csarnokot és a sportpályákat az egyetem diákjainak, majd a jelenlévők bevonultak az 1500 férőhelyes sportlétesítménybe, s ezzel hivatalosan is megkezdődött a tanévnyitó ünnepség.

„A magyar sport legjelentősebb beruházását ünnepeljük ma – kezdte ünnepi beszédét a hallgatók és a TF dolgozói előtt Sterbenz Tamás, aki egyben köszönetet mondott a budapesti atlétikai vb-n remekül teljesítő TF-es önkénteskoorditánoroknak és az önkéntesprogram igazgatójának, dr. Perényi Szilviának, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportmenedzsment Tanszékének egyetemi docensének. – Különlegessége, hogy az oktatás, a sport, a sporttudomány, a kutatás és a szolgáltatások fonódnak össze itt egy helyen. A következő években, évtizedekben az itt elvégzendő munka eredményeképpen közösség épül, javul a magyar nép egészségi állapota, és a magyar sportolók még több olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmet szereznek. Örömmel jelentem be, hogy ez a létesítmény a jövőben egyben a TFSE otthona is lesz. Azt is remélem, hogy a beruházás következtében igazi együttműködés alakul ki intézményünk és a tizenkettedik kerületi önkormányzat között.”

Mocsai Lajos rövid áttekintést adott a régi csarnok leégése óta eltelt nyolc évről, küzdelmeiről és sikereiről, röviden kitért az elmúlt évek kampuszfejlesztésére is, majd az elsős hallgatókhoz fordult.

„A felsőoktatás egyik kiemelt évnyitóján vagyunk, amely a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási versenyhez megfelelő alapot nyújt. Különleges helyzetben vagytok, hiszen olyan feltételrendszerbe kerültetek, amely az egyetem jövője szempontjából meghatározó. Elmondhatjuk, hogy a testnevelőtanár- és a sportszakemberképzés méltó otthonára lel majd ebben a központban.”

Hankó Balázs beszéde legelején megemlítette, hogy Magyarországon jó újra egyetemkistának lenni, különösen a TF hallgatóinak, akik ilyen lenyűgöző sportlétesítményben sajátíthatják el a gyakorlati tudást.

„Eddig sem kellett csalatkoznunk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kampuszában, ám azzal, hogy átadtuk az új sportközpontot, büszkén állíthatjuk, hogy a csaknem száz éve alapított TF remek létesítménnyel gazdagodott. A harcot megharcoltuk, a pályát végigfutottuk, de ezzel a versenynek még nincs vége, mert most új fejezet nyílik a sportolásra és az egészséges életre nevelésben. Aki ide jár, elköteleződik az egészség és a sport iránt, amihez egyetemi szintű sportoktatás is szükséges.”

A beszédek után a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt TF-es tanárokról, kollégákról: Zarándi Lászlóról, Bíró Péternéről, Eckshmiedt Sándorról, Dudar Györgyről, valamint Kotsis Attiláné Kincsesy Gabrielláról.

Az ünnepség az egyetemi díjak, címek, kitüntetések átadásával folytatódott, aminek keretében az egyetem Szenátusa TF-aranygyűrűt adományozott a Rekreáció Tanszék nemrég nyugdíjba vonult egyetemi docensének, dr. Dosek Ágostonnak, aki 35 évet töltött egyetemünkön.

 Történelmi tanévnyitó ünnepség a Csörsz utcában

Mesteroktatói oklevelet kapott Gallai István korábbi öttusázó, majd szakember, aki három olimpián vett részt különböző szerepkörökben, illetve Sapszon József kosárlabdaszakember.

Elismerésben részesültek az Egyetemi Világjátékokon (korábban Universiade) kiemelkedő eredményt elért volt és jelenlegi TF-hallgatók, Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó (két első helyezés), Horváth Gergő kardvívó (egyéniben 2. helyezés), Ekler Bendegúz vízilabdázó (csapatban 3. helyezés), Furkó Kálmán evezős (könnyűsúlyú kettőspátevezésben 3. helyezés) és Kardos Edina párbajtőröző (csapatban 3. helyezés).

A nyári Európai Egyetemi Bajnokságokon(EEB)  is több TF-hallgató ért el kiemelkedő eredményt, aminek elismeréseként oklevelet vehett át: Kriza Anna cselgáncsozó (1. hely), Száraz Gergő kick-boxos (kick-boxban, kick-light versenyszámban 1. helyezés), Fésű Lajos kick-boxos (kick-boxban, kick-light versenyszámban 1. helyezés, pointfighting versenyszámban 1. helyezés), Bálint Zoltán kick-boxos (kick-boxban pointfighting versenyszámban 2. helyezés, kick-light versenyszámban 3. helyezés), valamint Bozók Szabolcs kick-boxos (kick-boxban pointfighting versenyszámban 2. helyezés).  Szintén oklevelet kapott az EEB-én elért második helyéért női kézilabdacsapatunk: Csóka Eszter, Varga Panni, Pécsi Villő, Osvai Fanni, Bernáth Réka, Puskás Lilla, Vereszky Dorka, Nagy Zsuzsanna, Béres Eszter, Fehér Virág, Világos Diána, Kóka Mariann, Konkoly Kata, Mérő Dóra Lili. A díjat Nagy Zsuzsanna csapatkapitány vette át.  

Egyetemünk szenátusa elismerő oklevelet adott át Ekler Luca egyetemi adjunktusnak, a TF inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés szakfelelősének és oktatójának, aki három aranyéremmel zárta a Párizsban megrendezett paraatlétikai világbajnokságot. Női 100 méteres síkfutásban ezüstérmet szerzett, 200 méteres síkfutásban és távolugrásban világcsúccsal nyerte meg kategóriáját.   

Elismerő oklevélben részesült Krizsán Xénia MSc szakedző szakos hallgató, aki parádésan versenyzett, és alig maradt le a dobogóról a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon, így negyedik helyezést szerzett hétpróbában.  

Az ünnepséget az elsőéves hallgatóink fogadalomtétele és egyetemi polgárrá avatása zárta, amelynek keretében Baljer Roxána elsőéves rekreáció szakos hallgató olvasta elő a gólyák fogadalomtételének szövegét.  

A TF-műhely rövid és a TFSE cheerleaderjeinek előadása után Sterbenz Tamás kezében eldördült a startpisztoly, s ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2023/2024-es tanév.  

"Stáblista":

  • Megbízó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
  • Generáltervező: TSPC Kft.
  • Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia TSPC Kft.
  • Projektvezető építész: Faltusz Csaba TSPC Kft.
  • Kivitelezéshelyi projektvezető építész: Bánhegyi Zsolt TSPC Kft.
  • Építész koordinátor: Szalai Dóra TSPC Kft.
  • Építész munkatársak: Fehér Orsolya, Gönye Péter, Hitró Enikő, Holics Tamás, Tarró-Papp Klaudia TSPC Kft.
  • CAD manager: Szente Zoltán TSPC Kft.
  • Belsőépítész tervező: Bach Péter, Halmai Dénes, Terbe Rita, Koch Lilla Boróka, B. Tóth Zsuzsanna Formiconcept
  • Tartószerkezeti tervező: Fejér Szabolcs, Nagy Tamás Bajnok, Lakatos Janka Anna, Leipold Kolos, Nagy Dávid, Vincze István, Kiss Balázs, Csepregi Szabolcs, Szórád Miklós TSPC Kft.
  • Épületszerkezetek tervező: Nagy Károly Épszerkinfo Kft.
  • Tájépítészeti tervező: Hencz Helga, Nusser Gabriella Kertművek Kft.
  • Épületgépészeti tervező: Vörös Tamás Perfect-Plan Kft.
  • Épületvillamossági tervező: Kapitor György Zone-Plan Kft.
  • Külső közmű: Kenyeres Bálint, Mihály Ferenc FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
  • BIM: Dudás Bence DudáStúdió Kft.
  • Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!