Sebastian Coe volt a TF vendége
2023. augusztus 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtök reggel Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke látogatott el egyetemünkre. Negyedórás előadásában az edzők felelősségéről, a szakma szépségéről, nehézségeiről és természetesen a budapesti atlétikai világbajnokságról is beszélt.

A TF és a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia (Global Athletics Coaching Academy) meghívására egyetemünkre látogatott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke (World Athletics), a korábbi kétszeres olimpiai bajnok brit középtávfutó, Sebastian Coe.

Sebastian Coe volt a TF vendége 4

Az esemény legelején köszöntötték a világbajnok olasz magasugró Gianmarco Tamberi edzőjét, Giulio Ciottit, valamint a női hétpróbázók brit világbajnoka, Katarina Johnson-Thompson trénerét, Aston Moore-t. 

A nemzetközi szövetség első számú emberét szép számú közönség fogadta az aulában, ahol a budapesti atlétikai világbajnoksággal párhuzamosan zajló Edzők Klubja (Coaches’ Club) főszervezője, Frank Dick konferálta fel a díszvendéget.

Előtte azonban prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. Koller Ákos és Frank Dick társaságában felkereste a TF díszdoktorai nevét tartalmazó márványtáblát, amelyen örömmel fedezte fel néhány régi ismerőse nevét. 

Sebastian Coe volt a TF vendége 3

„Szerencsésnek mondhatom magam, mert pályafutásom kezdetétől magamban hordozom az edzői hivatás alapértékeit – kezdte beszédét. – Mindez annak köszönhető, hogy édesapám volt a trénerem, aki mérnöki pontossággal tervezte meg edzéseimet – nem csoda, hiszen ez volt civilben a foglalkozása. A sporttudomány akkor még gyerekcipőben járt, ezért neki nem kellett jó fiziológusnak lennie, de később ügyelt arra, hogy megtalálja mellém a legjobb fiziológusokat. Elmondhatom magamról, hogy innovatív és intelligens, világszínvonalú edzői munka »terméke« vagyok, és sportpályafutásom során mindvégig alaposan kidolgozott, tudományos és szisztematikus rendszer keretei között dolgozhattam.”

Megtudtuk, hogy a dél-yorkshire-i Coe a különböző korosztályos versenyeken – a 400 métertől egészen az 5000 méterig – az összes távon diadalmaskodni tudott, és a megyei futóversenyek afféle inkubátorként szolgáltak számára.

Sebastian Coe volt a TF vendége

„Emlékszem, a legőrültebbnek tűnő módszereket is kipróbáltuk a siker érdekében. Első nyolcszázamat 1:53 perces idővel teljesítettem, hatszázötven méternél azonban jól »odavágott« a fiziológia.  Mindig is olyan edzőkkel dolgozhattam, akik napi szinten kérdőjelezték meg a kőbe vésett törvényeket. Legtöbbjük teljesen »zizi« volt.” 

A szakmán kívül Sebastian Coe természetesen kitért az atlétikai világbajnokságra és a rendezésre is.

„Lépten-nyomon látszik, hogy a szervezőbizottság kitűnő munkát végzett. Sikerült felépítenie és beolvasztania a világbajnokságot a városba. Jól látszik, hogy minden az emberekről szól. Amikor ideérkeztünk, rögtön láttuk, hogy a város megérti, mi a sport lényege. Érződött, hogy ez a város akarja a sportot. Megtisztelő, hogy Budapest és az önök egyetemének vendége lehetek” – zárta beszédét, miközben nem felejtette el megemlíteni a TF-en nevelkedett Iglói Mihály edzői nagyságát.   

Fotó: Kerekes Eszter

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!